Chorvatsko - ubytování v soukromí

Šibenik se nacházi na středním díle chorvatského pobřeží Jadranu, v malebném, velkém zálivu do kterého vtéká řeka Krka, jedna od nejkrásnějších krasových řek Chorvatska.
Dnes je Šibenik administrativní, politické, hospodářské a společensko - kulturní středisko Šibensko - kninského okresu, kterého se oblast táhne při pobřeží mezi zadarským a splitským pobřežím v délce kolem 100 km, a ve vnitrozemí její pozadí dosahuje do horského hřbetu Dinary vzdálené 45 km.
Šibensko - knínský okres má rozsah kolem 1860 km2 a obsahuje ostrovní a pobřežní část a pozadí. Ostrovní díl šibenského - knínského pobřeží má 242 ostrovů, ostrůvků a nadmořských hřebenů. Ten se archipelág nachází hlavně v severozápadním dílu šibenského akvatoria, je hodně rozvinutý, holých povrchů a velmi málo je obydlený v šibenské oblasti je jenom 10 ostrovních vesnic. Nejpočetnejší je skupina ostrovů Kornaty, známá po zvláštnosti svých útvarů a velebnosti přírodních krás.
V šibenském zálivu, dlouhém 10 km a širokém 300 - 1200 m, vychází se na otevřené moře a ostrovní oblast přes úzký křivolaký kanál. Pobřežní část šibenského kraje dosahuje jenom několik kilometrů od moře, do kopce Trtar a na jihovýchodě do horského hřbetu Svilaje. Tento prostor, na kterém žije většina obyvatel okresu, dožil silnou urbanizaci po druhé světové válce. Tady se nachází hlavně všechny výrobní kapacity a tu je soustředěná hlavně celá hospodářská činnost a síla okresu.
Šibenik mezi všemi chorvatskými městy vyniká na Jadranu se svou jedinečnou polohou v malebném a prostraném zálivu na ústí řeky Krky. Vznikl jako starochorvatský castrum, pevnost nebo tábor, vedle pevnosti svetého Michovila která je tady dnes. Šibenik se poprvé vzpomíná v roce 1066 v listině nejvýznamějšího vladaře chorvatského státu - krále Petra Krešimira IV. Šibenik jako chorvátské město dostává civitet vlastně status města v roce 1290. když je založeno šibenské biskupství.
Pohled na Šibenik otevírá jednotný souhlas městské poetiky města a jejího přírodního okolí. Přístav spojený kaná lem svatého Ante s otevřeným mořem, hodně století je mobil rozvoje námořnictví, obchodu a všelijakého hospodářského vzletu města. Ve vstupu do kanálu se nachází nejvýznamější renesanční pevnost na východním pobřeží Jadranu - sv. Nikola (Mikuláš). To je pevnost, společně s pevnostmi sv. Michovil, sv. Ivan a Šubičevac, celé obklopují město, jsou symbolem staleté nepokornosti Šibeniku, potvrzené i v této domovinské válce.

Chorvatsko - ubytování v soukromí Adresa : http://www.chorvatskolevne.unas.cz
Kategorie: Cestování­, dovolená
Klíčová slova: Chorvatsko, levně, levné, ubytování, soukromí, apartmány, moře
Uloženo: 08.06.2009
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde