Kam v Řecku?

Řecko bývá označováno coby kolébka evropské civilizace a současně centrum vzdělanosti. Odkaz dávné řecké říše je ještě pořád živý. V Řecku se totiž dochovalo množství jedinečných památek na dobu dávno minulou. Právě tyto památky, ale též jedinečná příroda a slunečné klima lákají do země v jižní části Evropy každým rokem velké množství turistů z různých částí Země.

Řecko, rozkládající se na jihu Balkánského poloostrova zaujímá rozlohu více než 135 tisíc kilometrů čtverečních. K Řecku náleží nejen poloostrov Peloponés, ale též více než tři tisíce ostrovů a ostrůvků. Ty se nacházejí v Egejském, Jónském, Krétském a nakonec Středozemním moři. Největšími z nich jsou ostrovy Kréta, Rhodos a Evia. Východ Řecka může být pyšný na jedno z nejdelších pobřeží na Evropském kontinentu. Jeho celková délka je totiž cca. 15 tisíc kilometrů.

Řecká republika hraničí s několika zeměmi. Na severozápadě má společnou hranici s Albánií, na severu s Makedonií a Bulharskem. Na východě sdílí hranice s Tureckem. Země má povětšinou hornatý povrch. Území je z více než 50% pokryto vápencovým pohořím s názvem Helenidy. V severovýchodní části Řecka se zvedají hraniční hory Rodopy. Tyto hory zasahují až na území Bulharska. Směrem z Makedonie a Albánie se táhne pohoří Pindos. To je ve skutečnosti výběžkem Dinárských Alp. V centrální části Řecka je k nalezení Thessalská nížina. Ta směřuje od trojmezí Řecka, Bulharska a Albánie až k Pagasetickému zálivu. U východních řeckých břehů se nachází další horské pásmo s s nejvyšším vrcholem Olymp. Hornaté jsou i některé z řeckých ostrovů, jako kupříkladu Santorini, Kréta či Naxos.

Na území Řecka panuje subtropické klima. To je pro středomořskou oblast typické. Pouze v severním regionu Řecka se lze se setkat s chladnými a tuhými zimami. V dalších částech Řecka bývají zimy spíše mírné. Naopak léta jsou obvykle suchá a teplá. Během letních měsíců, kdy tu vrcholí hlavní turistická sezóna, vanou zde větry z Afriky. Často se stává, že zde teploty šplhají přes 40 stupňů Celsia.

V Řecku v dnešní době žije více než 11 miliónů obyvatel. Z nich asi 4 miliony obývají hlavní město Athény. Druhým největším městem je Soluň. Ta leží v severozápadní části země. Počet jejích obyvatel je kolem 1.000.000. Mnoho obyvatel ovšem není původem z Řecka. Žije tady spousta přistěhovalců z okolních států. Etničtí Řekové jsou v drtivé většině ortodoxního vyznání.

Antické Řecko bývalo centrem umění, vzdělanosti, politiky a nejrůznějších věd. Jeho význam je opravdu pozoruhodný. V současnosti se Řecko může chlubit nejen zajímavou historií, ale také kulturním dědictvím. Návštěvníkům zároveň dokáže nabídnout i skvělé podmínky k prožití spokojené dovolené. A to je důvodem, proč se spousta lidí do této destinace ráda vrací. Vedla obdivuhodné přírody a neodolatelného pobřeží skýtá turistům také kvalitní možnosti ubytování, skvělé restaurace, dostatečnou zábavu i sportovní vyžití. Řecko se ovšem vyplatí navštívit i kvůli spoustě kulturních a architektonických pamětihodností.

Nejpopulárnějším místem Řecka jsou Athény. Návštěvníky sem láká zejména proslulá Akropole s významnými stavbami. Najdete zde Pantheon, zasvěcený bohyni Athéně. Dále tu je Erechteion s krásnými sochami žen v průčelí. Mezi další atraktivní místa, která stojí za to navštívit, patří například Korint, Mykény, věštírna v Delfách nebo Olympia, kde se v antice konaly Olympijské hry. Ve městě Epidauros na Peloponéském poloostrově se nachází svatyně Asklépion, zasvěcená bohu lékařství. Ta symbolizuje rané centrum praktické medicíny. K návštěvě zve také Megisti Lavra na poloostrově Athos. Jde o nejstarší chrám Řecka, založený již v roce 963. Unikátní jsou též kláštery Meteora. Ty jsou k nalezení vysoko na skalách. V současnosti je na Seznamu světového dědictví UNESCO zapsáno dohromady 17 památek po celém Řecku.

Pokud se cestovatelé rozhodnou strávit svou dovolenou na některém z ostrovů v Řecku, rozhodně nebudou svého rozhodnutí litovat. Jejich bujná příroda, bílé domky, namačkané na ostrých skalách, až neuvěřitelně tyrkysově modré moře, krásné pláže a milí obyvatelé každého přesvědčí o tom, že v Řecku se dá prožít nezapomenutelná dovolené. Turisté si mohou plnými doušky užívat poklidný řecký způsob života. A není vůbec důležité, jestli se tak děje na Korfu, Lefkadě, Kosu, Rhodu nebo třeba Krétě. V Řecku je krásně všude!
Kam v Řecku? Adresa : http://dovolenavrecku.wordpress.com
Kategorie: Cestování­, dovolená
Klíčová slova: cestování, dovolená, zájezdy, moře, pláže, Řecko
Uloženo: 17.12.2018
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde