Pohoří Dachstein

Nejbližší ledovec

Pohoří Dachstein se rozkládá necelých padesát kilometrů jihovýchodně od města Salcburk v Rakousku. Hory zasahují na území hned třech rakouských spolkových zemí, kterými jsou Štýrsko, Salzbursko a Horní Rakousko. Pohoří Dachstein je populární a vyhledávanou turistickou destinací v zimním i letním období.

Poutavá příroda


Pohoří Dachstein se může pyšnit hned několika majestátnými a již z dálky viditelnými vrcholy. Horstvo prakticky sestává z několika oddělených masivů. Na své si na Dachsteinu přijdou též milovníci a obdivovatelé jeskyní a podobných krasových útvarů. Mezi vůbec ty nejznámější dachsteinské jeskyně se řadí Mammuthöhle a Koppenbrüllerhöhle. K populárním místům, kam též často míří turisté během výletů po dachsteinské pohoří, patří bezesporu též nádherná ledová jeskyně Rieseneishöhle. V oblasti Dachstein se nachází dokonce jeden z rakouských ledovců. Ten je, a to hlavně během podzimu, vyhledávaným místem pro předsezónní přípravu mezi profesionálními týmy z celé Evropy. Ti zde v podzimních měsících pořádají své tréninkové tábory.

Kam na výlet?


Pokud se budete během pobytu v Rakousku nacházet někde v blízkosti Dachsteinu, určitě byste neměli vynechat alespoň krátký výlet k nejvyšší hoře Hoher Dachstein. Její nadmořská výška je v současnosti diskutovanou. Dle některých měření dosahuje hodnoty 3.004 metrů, dle jiných 2.995 metrů nad mořem. Ale ani kdyby nepřekonala magickou hodnotu 3 kilometrů, nic jí to neubírá na atraktivnosti.

Na vrchol Hoher Dachstein je možné se dostat buď po svých, což je poměrně náročný výstup, nebo pohodlně a rychle lanovkou. Ke spodní stanici lanové dráhy, jež se nalézá na jižním úpatí vrcholu Dachstein, se dá přijet autem. Po průjezdu malebné vesničky Ramsau / Dachstein stačí v její části Schildlehen odbočit severním směrem. Velké informační cedule spolehlivě navigují turisty k mýtné bráně. Po výjezdu několika serpentin se pak návštěvníci dostanou na velké záchytné parkoviště.

Jedinečný výhled


Na vrchol Hoher Dachstein vede řada zajištěných cest a také horolezeckých výstupů. Ta nejznámější ferrata nese název Dachstein Westgrat. Dalším tipem na skvělý výlet jsou určitě severní svahy masivu Dachstein. Ty se od areálu ledovce svažují k městečku Hallstat. Na severní straně Dachsteinu leží i hora Krippenstein, dosahující nadmořské výšky 2.109 metrů. I na Krippenstein se dá dostat buď pěšky, nebo vyjet lanovkou. Na Krippensteinu byla postavena malá kaplička, ale především je odtud krásný výhled na vrchol Dachsteinu a také malý ledovec Hallstätter Gletscher.

Nejbližší větší města


K nejznámějším a zároveň nejhezčím městečkům v blízkosti Dachsteinu se řadí obec Hallstatt. Ta má sice jen necelých 15 stovek obyvatel, ale má svou kouzelnou a jedinečnou atmosféru. Rozkládá se terasovitě na břehu jezera Hallstätter See. Nepřehlédnutelnou dominantu obce tvoří dva štíhlé kostely. Evangelický kostel je k nalezení přímo ve středu městečka, katolický je pak situovaný blíže k jezeru.

Lázně Bad Goisern


Dalším městečkem, které v pohoří Dachstein určitě stojí na návštěvu, je Bad Goisern. Jde o minerální a klimatické lázně, které se mohou pochlubit jódovou vodou s blahodárnými účinky. Z lázní Bad Goisern pak stoupá vzhůru do hor spousta nenáročných turistických tras. Z Bad Goisern se pak mohou turisté nechat vyvézt lanovkou i na vrchol Wurmstein. Odtud se pak dá absolvovat pohodová a nenáročná trasa na vrchol Predigtstuhl. Ten dosahuje nadmořské výšky 1.278 metrů.
Pohoří Dachstein Adresa : http://dachstein.wz.sk
Kategorie: Cestování­, dovolená
Klíčová slova: Dachstein, Rakousko, dovolená, cestování, lyžování
Uloženo: 25.02.2018
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde