Jak na koupi cyklistického kola

Horská kola


Horská kola jsou univerzální. Hodí se jak na ježdění po silnicích, silničkách, zpevněných i nezpevněných cestách. Jsou odolná a často velice levná. Protože mají menší průměr kol, nejezdí po silnici příliš rychle. Snad každý větší obchod vám nabídne široký výběr horských kol. Kvůli velkému množství jednotlivých modelů je někteří prodejci škatulkují do podkategorií podle způsobu užití. Můžete tak narazit i na horská kola MERIDA Matts TFS 100 D určená pro sjezd, pro maratóny, cross-country, freeride, dirt a další specifické discipliny.

Silniční kola

Silniční kola lze použít jen a pouze k jízdě po silnici. Mají úzká kola a jsou tak velice rychlá a také velice lehká. Nemají tolik převodů jako horská kola a také na nich nelze vozit cestovní brašny a podobné vybavení. Navíc jsou pláště těchto kol velice náchylné k defektům. Připravte se tedy na to, že je budete vyměňovat častěji než u horských kol.

Crossová kola / krosová kola

Crossová kola nebo-li krosová kola jsou určitým kompromisem obou zmíněných kategorií. Stejně jako silniční kola jsou krosová kola rychlá na silnici. Crossová kola lze využívat i v nenáročném terénu mimo cesty, přestože k tomu nejsou primárně určena. Mají širší kola a rovná řídítka. Crossová kola jsou o trochu robustnější než silniční kola. Jsou stejně jako horská kola vybavená širokou škálou převodů. Nemají blatníky, osvětlení ani nosiče. Ale pokud budete chtít, tak si můžete tyto doplňky dokoupit zvlášť a kolo jimi dovybavit. Vždy se ale předem ujistěte, že lze na crossová kola namontovat dané příslušenství.

Trekingová kola

Trekingová a crossová kola se hodí pro rychlou jízdu po silnici a v nenáročném terénu. Jsou skoro stejná jako krosová kola jen s tím rozdílem, že trekingová kola jsou již vybavena blatníky, světly, nosičem, stojánkem a dalším nezbytným cyklistickým vybavením. Lehce tak můžete z crossového kola udělat trekingové kolo a naopak. Stačí jej dovybavit blatníky, vyměnit řídítka, atd. Mají stejné převody jako horská či trekingová kola. Snadno se tak vypořádáte s jakýmkoliv kopcovitým terénem. Obecně vám trekingová kola díky všem těmto doplňkům umožní zažít komfortnější jízdu na kole.

BMX

BMX kola Pidapi BMX 16 ALUse používají pro různé triky, skoky a salta na U-rampě. Nejsou určena na nějaké dlouhé vyjížďky. Jsou velice bytelná, protože musí vydržet pády z velké výšky. BMX kola se vyrábí v několika variantách. Můžete narazit na BMX kola, která se používají pro akrobatické kousky a skákání. A nebo natrefíte na BMX kola určená pro krasojízdu.

Dětská kola

Dětská kola jsou určena pro děti. Jsou menší a tudíž i lehčí. Protože dětská kola nakupují pouze rodiče, zmíníme pro ně několik rad, kterými by se měli řídit při nákupu. Před koupí dětského kola si zjistěte váhu a věk dítěte. Protože podle těchto údajů řadí každý e-shop dětská kola do jednotlivých kategorií. Podle věku lze rozhodnout o vhodné modelové řadě, podle výšky zase o správném průměru kola. Ujistěte se také, že dětské kolo splňuje všechny bezpečnostní normy. Dětská kola jsou také často vybavena odjímatelnými balančními kolečky.

City kola

Velice populární jsou tzv. city kola, která jsou určená na ježdění ve velkých městech. Tato levná jízdní kola neoplývají nějakým osobitým designem či nadprůměrnou výbavou.

Při koupi kola se zaměřte na kvalitu brzd. Levnější mechanické jsou ovládány lankem, dražší mají hydraulické ovládání. Při nákupu kola se informujte také o tom, zda má kolo odpruženou vidlici, odpruženou sedlovku či zda se jedná o celoodpružené kolo. Důležitý je také rozdíl mezi nejlehčím a nejtěžším převodem daného kola. Až pak se starejte o počet převodu. Počet převodů značí, jak jemně jsou jednotlivé převody odstupňovány. Pro rekreační cyklisty není počet převodů příliš důležitý. Náročnější cyklisti to však ocení. Zaměřte se také na kvalitu pedálů a řídítek. Důležitou podmínkou pro to, aby se na kole dobře jezdilo, je správně zvolená velikost.

Ať se rozhodnete pro koupi jakéhokoliv kola, pamatujte na to, že se rozhodně se nevyplatí na něm šetřit. Nižší cena kola je vždy vykoupena horší kvalitou.
Jak na koupi cyklistického kola Adresa : http://cyklisticke-prilby.hledejceny.cz/
Kategorie: Cestování­, dovolená
Klíčová slova: Horská kola, Silniční kola, Crossová kola, Trekingová kola, BMX, Dětská kola
Uloženo: 06.05.2011
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde