Meduňka lékařská

Meduňka lékařská patří mezi klasické české bylinky a byla nepostradatelnou bylinkou každé hospodyně. Bývala velkým pomocníkem klidné domácnosti. Meduňka posilňuje nervovou soustavu, účinkuje sedativně. Připravili jsme pro Vás návody na zpracování. Léčivé bylinky jsou nedílnou součástí tradiční homeopatické medicíny.
Babské rady čili Škapulíř:
Posilňuje nervovou soustavu, účinkuje sedativně a spazmolyticky. Předepisuje se s dobrými výsledky při srdeční neuróze, migréně, nespavosti, nervovém vypětí a neurastenii. Dobře působí i při srdečních onemocněních – odstraňuje únavu a snižuje bolesti v oblasti srdce. Při vnitřním užívání přípravků z meduňky se zpomaluje dýchání, ztrácejí se rytmické těžkosti a snižuje se krevní tlak. Kromě toho působí spazmolyticky protinadýmavě při funkčních onemocněních střev – uvolňuje plyny ve střevech, zastavuje zvracení, stimuluje trávení a vylučování žlučové šťávy, podporuje chuť do jídla. Používá se též při závratích, na posílení zraku, při mozkové mrtvici, melancholii, bolestivé menstruaci, odřeninách kůže, revmatických otocích, vředech (zevně ve formě obkladů) a na kloktání při zánětu mandlí nebo dásní.

Meduňkový čaj z listů snižuje stres, uklidňuje, uvolňuje, zpříjemňuje spánek a zajišťuje dobré zažívání. Nově se uznávají protivirové účinky, zvláště u herpesvirů (opary) Z listů se rovněž připravuje meduňkový likér. Nať se používá v lidovém lékařství jako hypnotikum a sedativum. Používá se také jako koření. V kuchyni se pro svou citrusovou vůni za čerstva přidává do míchaných nápojů a ovocných salátů.
Nálev při zvápenatění tepen:
Smíchejte tyto bylinky v přesném poměru:

30g Meduňka lékařská

30g Třezalka tečkovaná

30g Jmelí bílé

10g Prha chlumní

Příprava nálevu:

3 čajové lžičky jmelí přelijte 750ml studené vody a nechte 8 hodin vylouhovat.

Ostatní bylinky smíchejte v uvedeném poměru a 3 čajové lžičky jmelí přelijte 750ml vroucí vody a nechte 5 minut louhovat. Oba nálevy slijte dohromady a přeceďte.

Užívání:

Denně pijte 3 šálky tohoto teplého čaje.
Meduňka lékařská Adresa : http://medunka.nolimit.cz/
Kategorie: život, zdraví­
Klíčová slova: Meduňka lékařská, nervová soustava, přírodní sedativum, migréna, zelená lékárna
Uloženo: 08.09.2019
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde