Něco málo o bylinkách

Už od nepaměti řadíme bylinky mezi významné ingredience lidových léčitelů a doktorů. Parádní věcí na léčivých rostlinkách je to, že se nachází docela volně. Častokrát se rovněž pěstují v domácnosti. A když by bylo nejhůř, můžete si je bezstarostně sehnat v supermarketech nebo na trzích. Výborné je také to, že si léčivé rostliny můžete zpracovávat na mnoho způsobů. Někdo si je louhuje, někteří si místo toho dopřejí raději bylinkovou koupel.
Jestliže si zvolíte jakýkoli způsob, garantujeme, že vašemu organismu doplníte důležité ochranné látky a zvýšíte si tak vaši obranyschopnost. Troufáme si také říct, že léčitelství by nebylo takové jaké je, pokud by nebylo léčivých rostlin. Odkud byste jinak chtěli získat přírodní léčivo? V dnešní době se totiž jakýkoliv lék bez výtažku z léčivých rostlinek neobejde. Jen se schválně podívejte na látky obsažené v lécích.
Z historického hlediska jsou rostlinky používány už po staletí, ba i nejspíš po několik tisíc let. O jejich použití se učili už lidé z dávno zaniknutých krajin a zemí. A tak se znalosti o těchto zázračných bylinách předávali novým generacím, až se starodávné herbáře dostaly do rukou řecké civilizace a římského impéria. A pokud pocestujeme až do bližší minulosti, do období dobývání hradů zdatnými rytíři, opět nacházíme zmínky o různých léčivých a jinak prospěšných rostlinkách, které se zaznamenávaly do starých herbářů.
Nesmíte však zapomenout i na to, že nejen pouze lékařství, ale i vaření by bez rostlin nebylo takové, jak je známe teď. Neříkejte nám, že vaše maminky kuchtily bez bylinek. Ty totiž jídlu dodávají výbornou příchuť anebo alespoň vůni. Nemluvě o jejich pozitivním účinku na organismus. O polévce by se jistě neříkalo, že je grunt, pokud by v ní nebyla zdravá petržel či celer. Naši nejoblíbenější polévkou je jistě právě ta celerová. Nejspíše nebude chutnat každému, ale za to je velmi zdravá, kvůli množství vitamínů a dalších prvků léčivých látek.
No ale u polévek zdaleka nekončíme. Masová jídla jsou ve spojení s bylinami až gurmánským pokrmem. Například třeba takový tymián nebo rozmarýn. Jejich nenahraditelné aroma vytvoří z jídla potěšení nejen pouze pro vaše chuťové pohárky, ale i nos. Tohle zkrátka jenom se solí a pepřem nedokážete. I tady se nám opět objeví léčivé účinky těchto bylin. Tymián nebo taková bazalka pomáhají s trávením, a proto můžeme vynechat polední tekutý chléb „na lepší trávení“.
A nesmíme zapomenout ani na pečení. Umíte si snad představit vánoční sušenky bez skořice nebo koláč bez hřebíčku? My též ne a to je jen malá část bylinek, které se dají použít! Svou práci odvede jakákoli voňavá bylina. A o to tu totiž jde - o příjemnou vůni, jež při pobytu v troubě bylinka cukrovince dodá. Jako příklad si vezměme třeba zázvor obecný, který pomáhá s trávením i apetitem. Po tučném obědu je proto skvělý nějaký zázvorový koláč. Anebo například taková skořice, která je skvělá na posypání bábovky i šálku kávy.
Léčivé rostliny vám také mohou pomoci při shazování kil. Současná doba plná častého sezení, kdy kamkoliv jezdíme a dostatečně se nehýbeme je pro obezitu rájem, ale s pomocí bylinek se dá nadbytečným tukům ubránit. Stačí vyjmenovat neupražená kávová zrnka, rakytník nebo snad ostropestřec a určitě už budete vědět, proč právě tyto byliny jsou tak populární. Nejen, že vám pomohou s hubnutím, ale mají i další léčivé účinky, pomáhají proti stresu a mnohem více. Samo sebou ani tyto rostliny vám magicky nepomohou s nadváhou, pokud byste se jen koukali na televizi a jedli sladkosti. Nicméně, jsou moc dobrým pomocníkem při boji proti nadváze.
Již jsme rovněž zmínili to, že si byliny můžeme vypěstovat i sami v domácnosti. Květináč u okna nebo malá zahrada - spoustě bylin je to celkem jedno a tím lépe pro nás, kteří nemáme dům. Postačí si proto u vás doma připravit květináč a utrhnout si léčivku, kdykoliv ji budete chtít. A jak tedy na to? Kupte si semena nebo malé sazeničky. Stojí pár korun a naleznete je v mnoha obchodech. Pak je potřeba hlavně dostatek vody a sluníčka (nicméně záleží přímo na určitě rostlině) a pravidelně se o léčivku starat. Dozrálé rostlinky je pak možné usušit a uschovat pro pozdější použití.

Něco málo o bylinkách Adresa : http://bylinkopedie.cz
Kategorie: život, zdraví­
Klíčová slova: bylinky, byliny, léčivé rostliny, bylinkopedie
Uloženo: 25.07.2014
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde