Kontaktní alergie: Jak vybrat náušnice?

Či jste jen sháněla náušnice na běžné nošení každý den? Zklamaly vás, poněvadž vám z nich červenají uši? Zrovna jste se ocitnula ve světě kontaktních alergií!
Kontaktní alergie se projevuje svrběním, zčervenáním a pupínky v části, kde se náušnice či jiný šperk dotýká pokožky. Mnohdy taktéž zapříčiní i hnisání ušních dírek. Takovéto symptomy se občas objevují třeba až po spoustě let používání nejrůznějších náušnic, ovšem též není vyvráceno, že se nenajdou miminka po probodnutí oušek a nasazení zlatých náušnic. Je uvedeno, že tato alergie se objeví až u každého 7. člověka. Ani se nemusí objevovat při nošení šperků, ale např. od kovové přezky opasku či kovového zapínání u kalhot.

Kontaktní alergie se špatně připisuje stříbru, avšak skutečným původce je tu nikl. Alergie na ryzí stříbro se samozřejmě též objevuje, ale je vzácná. Podobně tak se můžou objevit alergie na zlato a jiné ušlechtilé kovy. Tento rozpor vzniká tak, že i v určitých druzích stříbra a zlata se používá nikl. Nikl společně s mědí je často přimícháván při zhotovování šperků, poněvadž přizpůsobuje vlastnosti, např. zpevňuje a vylepšuje přizpůsobivost stříbra a zlata pro zhotovení šperků. Taktéž u bílého zlata je prováděna technologická úprava, aby zlato dostalo stříbrnou barvu, právě jmenovaným alergenním niklem. Bílé zlato můžete používat pouze v případě, že tu k nahrazení niklu bylo využito palladium či rhodium. Taktéž si stoprocentně nekupujte náušnice, které byly jen pozlaceny, protože při jejich užívání se taktéž vyskytují alergické reakce.

Nevíte, jak se tedy vyvarovat alergickým reakcím kontaktní alergie? Spousta žen a dívek v současné době chybuje v tom, že si nechává náušnice a další šperky do bazénu či při mytí podlahy. Při takovýchto pracích můžou desinfekční saponáty a zbylé části mýdla zůstat např. pod prstenem či v ušní dírce, ty potom zlikvidují ochrannou vrstvu pokožky a nikl může začít účinkovat. Druhým nepříznivým faktorem je pak pot, ve kterém je obsažena spousta agresivních solí a stejně jako desinfekční saponáty likviduje ochrannou vrstvu. Z tohoto důvodu si sundávejte náušnice a další šperky i na sportování.

Při pořízení náušnic a dalších šperků se vždy ptejte na složení. Nejvhodnější pro vás jsou náušnice ze žlutého zlata a stříbra. U stříbra požadujte pokaždé ryzí stříbro, které se označuje AG925. Jinou variantou pro vás jsou náušnice ze stříbra, které jsou upraveny rhodiováním, což je dělá více odolný a hlavně hypoalergenní. Nynější sortiment též umožňuje nákup bezproblémových náušnic z titanu či platiny, za které si ovšem trochu připlatíte. Alergiky nejčastěji kupovanou alternativou se stala chirurgická ocel, která též nevyvolává alergii, má stejný vzhled jako stříbro a cena je dostupnější než titan a platina. Z chirurgické oceli se dnes často vyrábí např. též piercingy.

V případě, že vlastníte nějaké náušnice, které vyvolávají alergické projevy, potom si je zkuste doma upravit. První variantou je (jestli to konstrukce náušnic povoluje), pořídit si háčky z ryzího stříbra či z chirurgické oceli (možno obvykle sehnat v prodejně s korálky) a háček, který se dotýká pokožky, nahradit. Druhou využívanou variantou je přetření háčku bezbarvým lakem na nehty a využití gumových koncovek.

Kontaktní alergie: Jak vybrat náušnice? Adresa : http://www.piercingate.cz/nausnice
Kategorie: život, zdraví­
Klíčová slova: náušnice, šperky, zdraví a krása, móda
Uloženo: 13.08.2013
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde