POKUSTE SE DRUHÝM NEDĚLAT NECHTĚNÉ


Jen svatý by mohl jít životem, aniž by kdy někomu uškodil. Ale jen zločinec škodí bližním, aniž by
o tom vůbec uvažoval.

Nebereme-li v úvahu pocit „viny“, „stud“ nebo „výčitky svědomí“, které mohou být dosti skutečné a dosti špatné, je také pravdou, že škoda, kterou člověk někomu druhému způsobil, se mu může vrátit.

Ne všechna škodlivá jednání je možno napravit. Můžeme někomu druhému udělat něco, co nelze odsunout stranou nebo zapomenout. Vražda je takovým činem. Člověk si může spočítat, jak by se závažné porušení téměř každého pravidla obsaženého v této knize, mohlo stát škodlivým jednáním vůči někomu jinému, které by se nedalo napravit.

Zničí-li člověk život někoho druhého, může zničit svůj vlastní. Společnost na to reaguje – vězení a blázince jsou plné lidí, kteří ublížili svým bližním. Ale existují i jiné tresty. Ať je člověk dopaden nebo ne, mohou škodlivá jednání proti druhým, zvláště jsou-li dělána tajně, vést k závažným změnám v jeho postoji k ostatním i k sobě samotnému a všechny tyto změny jsou pro něj utrpením. Životní radost a štěstí mizí.

Tato verze „Zlatého pravidla“ je užitečná také jako zkušební kámen. Když někoho přesvědčíte, aby ho používal, může si uvědomit, co je skutečně škodlivé jednání. Dává odpověď na otázku, co je to poškození. Filozofická otázka špatného jednání, rozepře o tom, co je špatné, jsou ihned zodpovězeny na osobní rovině: Nechtěli byste, aby se vám to stalo? Ne? Pak to musí být škodlivé a z hlediska společnosti nesprávné jednání. Tímto způsobem je možné probudit sociální cítění. Tak může člověk zjistit, co by měl a co by neměl dělat.

V době, kdy někteří lidé nemají žádné zábrany jednat škodlivě, klesá potenciál přežití jednotlivce na velmi nízký bod.

Podaří-li se vám přivést lidi k tomu, aby toto používali, pak jim dáváte pravidlo, podle kterého mohou posuzovat svůj život, a některým otevřete dveře, takže se budou moci vrátit do lidského společenství.

Cesta ke štěstí je znemožněna těm, kteří se nezdráhají škodlivě jednat.


Část textu z knihy Cesta ke štěstí – soubor morálních pravidel od L. Ron Hubbarda

POKUSTE SE DRUHÝM NEDĚLAT NECHTĚNÉ Adresa : http://www.dianetika.cz
Kategorie: život, zdraví­
Klíčová slova: Dianetika, Scientologie, L. Ron Hubbard
Uloženo: 21.12.2012
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde