Pravda o vitaminech

Vitaminy jsou v první řadě potraviny. Slovo vitamin se skládá ze dvou slov: vita, což znamená život nebo nezbytný pro život, a amin, což je látka, která obsahuje dusík. Původně se myslelo, že vitaminy patří do skupiny aminů, ale to se později ukázalo jako nesprávné. Prokázalo se, že vitaminy jsou různorodé sloučeniny, které patří do různých skupin látek. Úkolem vitaminů je řídit různé chemické reakce v těle, případně při nich nějakým způsobem spolupracovat. Nepatří mezi zdroje energie jako bílkoviny, tuky nebo cukry.


Proč jsou to právě potraviny? Pokud by se člověk nenajedl, prostě by zemřel. To samé by se stalo, pokud by neměl v těle vitaminy. V dnešní době je problém ve dvou věcech – první je, že naše těla už nejsou schopna produkovat všechny vitaminy v dostatečném množství. Druhou věcí je negativní vliv prostředí kolem nás (radiace, chemie ve všem – hnojiva, konzervační látky, ochucovadla, barviva, znečištěné ovzduší a voda, drogy, alkohol, stres, …). Toto všechno zvyšuje potřebu a spotřebu vitaminů. Vitaminy potřebují všichni – od malého dítěte až po seniory – všichni, všichni, všichni!


Pokud někde člověk zaslechne, že vitaminy jsou léky, jde o velký omyl. Penicilín je lék, který se užívá při angíně. Možná pomůže vyléčit angínu, ale důležité je, že ho užíváme pouze během angíny. Umře vaše tělo, pokud nejste během pěti let nemocní, a nemusíte tedy penicilín brát? Ne!


Ale pokud by Kolumbovi námořníci nenarazili na pobřeží, na kterém se naštěstí nacházely citrusové plody, zemřeli by na Skorbut (nemoc z nedostatku vitaminu C).


Takže ještě jednou – vitaminy jsou potraviny!!! Bez nich by tělo umřelo. Je to v jejich názvu – vita (život nebo nezbytný pro život)!


Z toho vyplývá další faktor – vitaminy NELÉČÍ!!! Vitaminy mohou pomoci při zvládání nemoci, dokonce vás z ní i mohou dostat (např. pokud při nachlazení užíváte velké dávky Céčka, pomine nachlazení o to dříve), ale nejsou k tomu určeny. Vitaminy mají, stejně jako jiné potraviny, za úkol udržet tělo ve funkčním stavu – jednoduše aby dobře fungovalo, nebylo unavené atd.


Z těchto údajů je možno vyvodit logický závěr, že vitaminy potřebujeme po celý život, a i když samozřejmě nenahrazují vyváženou a dobrou stravu, je potřeba je neustále užívat i ve formě doplňků stravy.

Více na: www.drvitamin.cz

Pravda o vitaminech Adresa : http://www.drvitamin.cz
Kategorie: život, zdraví­
Klíčová slova: DrVitamin, multivitaminová energie, vitaminy, minerály, nemoci, nachalzení, chři
Uloženo: 04.12.2012
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde