Když děti bolí bříško

Děti se rodí jen s velmi málo vyvinutým střevním traktem. Jeho osidlování začíná vlastním porodem a vyvíjí se až do prvního roku života. Mikroorganismy, které pomáhají ke správnému osidlování střev, dítě získává ze stravy. Kojené dítě je ve výhodě, protože mateřské mléko podporuje rozvoj zdravé střevní mikroflóry a tím pomáhá dítě chránit. Zvyšuje se odolnost proti vzniku střevní infekce a stimuluje imunitní systém. Naopak nekojené děti mají střevní sliznici mnohem chudší. Pokud střevo nemá ještě dostatečně vyvinutou slizniční bariéru a její funkce jsou nezralé, je i mnohem citlivější na nejrůznější potravinové alergeny. Právě z tohoto důvodu mají malé děti časté zažívací problémy a bolesti bříška.
Dětské koliky

Nejčastěji se jedná o dětské koliky, které provází nadměrný, záchvatovitý, neutišitelný křik a neklid bez identifikovatelné příčiny. Postihují jak novorozence, tak i kojence bez rozdílu pohlaví již od druhého týdne až do pátého měsíce věku a vrcholí kolem druhého měsíce života.

zácpa kojenců
Zácpa kojenců

Dále pak děti často trpí zácpou. Zácpa kojenců bývá zapříčiněna špatnou stravou, ale na vině může být i stres a strach, které vyvolávají žaludeční neurózu. V žádném případě však dítěti nepodávejte projímadlo, stačí hodně tekutin a případně ovocné či zeleninové šťávy.
Průjem kojenců

Průjem kojenců je obzvlášť zrádný a je třeba mu věnovat zvláštní pozornost, jelikož může přerůst až v dehydrataci. O průjem se jedná tehdy, pokud se zvýší počet stolic za den (více než 3 za 24 hodiny). Stolice také často změní barvu a především hustotu. Zcela zabránit průjmu kojenců nejde, můžeme pouze minimalizovat jeho příčiny a předcházet mu prevencí. Je třeba bedlivě dbát na hygienu, dodržovat zásady správné výživy a podpořit imunitu miminka.
Ublinkávání

Ublinkávání (reflux) je také velmi běžné, trpí jím asi 50 % kojenců. Existují dva druhy.

Fyziologický reflux zasahuje krátce do dolní části jícnu. Jícnový svěrač kojenců totiž ještě neudrží potravu v žaludku, ta se pak vrací. Růstem dítěte se postupně upraví. Gastroezofageální reflux se liší podle věku. Kojenci opakovaně zvrací nebo blinkají, špatně sají, jsou podráždění nebo špatně spinkají. Někdy dokonce chrčivě dýchají. Obvykle stačí změnit polohu dítěte při spaní a upravit stravu, tedy zahustit stravu, což jde i u plně kojeného miminka.

Zažívací problémy kojenců můžete zmírnit podáváním probiotik. Dnes je možné pomoci osídlování zažívacího traktu novorozence „přátelskými“ živými Lactobacily (např. Lactobacillus reuteri Protectis), které obsahují speciální probiotické kapky pro děti. Dobře osídlené střevo rovněž velmi značně ovlivňuje imunitní systém. Starost a obavy rodičů mohou být minimalizovány, jestliže dětský lékař celou problematiku podrobně vysvětlí a opakovaně diskutuje.
Když děti bolí bříško Adresa : http://detske-koliky.cz
Kategorie: život, zdraví­
Klíčová slova: zácpa kojenců, dětské koliky, probiotické kapky, BioGaia
Uloženo: 18.08.2011
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde