HUBNOUT CHCE KAŽDÝ

. Od začátku roku bere Dietu a přestože měl pocit, že jí mnohem více než v předchozích měsících, daří se mu zatím s naší dietou hubnout. Byl překvapen, že jíst 5-6 x denně je výhodnější, než jídlo nepravidelně 2-3x denně, i když v menším množství (navíc však přiznal dříve i minimální pohybový režim) .

Pohyb jako základ hubnutí

Tady je často jádro problému. Řada jedinců při hubnutí výrazně sníží příjem jídla a najednou se nemohou s váhou pohnout z místa. Je to tím, že se jejich bazální metabolismus adaptoval na nízký energetický příjem. Tuto vlastnost máme po předcích danou geneticky a umožňovalo nám to přežít období hladu (ten už více jak půl století v našich končinách nehrozí) . O tom, jak velký máme tzv. bazální metabolismus rozhoduje řada faktorů, např. poměr svalové a tukové tkáně. Čím více máme svalů a méně tuků v těle, tím více v klidu spalujeme. U 80 kg člověka se bazální metabolismus pohybuje mezi 6 000 - 8 000 kJ, u jedince se 130 kg se bazální metabolismus zvýší jen asi o 20% (nikoli o 40-50% jak bychom očekávali) . Je to dáno právě převahou tukové tkáně (samozřejmě faktorů, které to ovlivňují je více- genetika, pohyb atd.) .

JOJO efekt

Pokud bychom se přes den jen trochu hýbali, můžeme denně spálit tedy kolem 9 000 - 10 000 kJ. Jeden kilogram tukové tkáně obsahuje přes 30 000 kJ. Dalo by se tedy očekávat, že se během 3 dnů téměř hladovění, s minimálním pohybem, můžeme zbavit jednoho kilogramu tuku. To bohužel v běžném životě nefunguje. Při hladovění tělo „přepne“ na bílkoviny, zejména svaly, ze kterých se energie získává mnohem jednodušeji než z tuků. A protože se nepohybujeme, řekne si tělo, že svaly nepotřebuje a nejdříve je „spálí“. Tím se změní poměr svalová tkáň: tuková tkáň a dále se sníží bazální metabolismus. Hubnutí se zastavuje a řadu z vás to přestane po chvíli bavit. Začnete znovu jíst a nyní přijatá energie se opět ukládá do tukové tkáně. Vzniká začarovaný kruh a tzv. jojo efekt . Když takové pokusy opakujeme během života několikrát, dostáváme se do spirály, kdy přechodně hubneme , pak opět přibíráme a najednou po mnoha letech zjistíme, že jsme vyzkoušeli „vše možné“ a vážíme o 10 kg více než před tím.

Mírná dieta
Proto dnes upřednostňujeme mírné diety , kdy se přednostně spaluje tuk a šetří bílkoviny. K tomu se právě snaží přispět jídelníček Diety . Jeho energetická hodnota je dostatečná k pomalému hubnutí a při tom nedochází k poklesu bazálního energetického výdeje. Ovšem nutná je i současná fyzická aktivita. Právě ta brání tomuto poklesu. Současně se pohybem podporuje i tvorba svalové tkáně. Platí známé pravidlo. Hubnout s rozumem - tedy pomalu. Jíst pravidelně v menších, dostatečných porcích, vyhýbat se výraznému omezení v příjmu jídla a dlouhým lačnícím pauzám.

Pestrost a pravidelnost stravy je krédem naší Diety

A co nového u nás? Snažíme se nyní o co nejpestřejší jídelníček a zařadili jsme do něj novinky, jako je hraška a mořské řasy. Doufáme, že vám obojí chutná. Hraška je směs hrachu s bezlepkovými obilovinami a slouží zejména k obalování. Nahradí s úspěchem vajíčko, mouku a strouhanku v trojobalu, neobsahuje lepek a je bohatým zdrojem bílkovin a minerálů. Podobně jako mořské řasy má vysoký sytící index. Mořské řasy jsou typickou součásti potravy v Japonsku, kde se podávají tak často, jako u nás zahradní zelenina. V naší stravě příjem mořských řas zatím „pokulhává“. Jsou při tom bohatým zdrojem bílkovin, minerálů a vitaminů. Mají řadu příznivých účinků na náš organismus. Informace o nich jsme dávali všem klientům při rozvozu potravy, takže se o nich více rozepisovat nebudu. Věříme, že jsme hraškou i mořskými řasami náš jídelníček obohatili.

Zajímá nás váš názor

Budu dnes pomalu končit a doufám, že vás článek alespoň trochu zaujal. Pokud něčemu nerozumíte, jste nespokojeni, chcete se na něco zeptat. Prosím pište, volejte…

Hezké dny úspěšné na hubnutí, dobrou náladu a chuť s naší Dietou .
MUDr. Robin Urbánek

Pošlete zprávu našemu dietologovi MUDr. Robinu Urbánkovi

HUBNOUT CHCE KAŽDÝ Adresa : http://www.dieta-krabicky.cz/
Kategorie: život, zdraví­
Klíčová slova: Jídelníček, dieta, dieta do domu, dieta do krabičky, BMI, jojo efekt, mírná diet
Uloženo: 01.10.2010
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde