Co je leukémie

Leukémie je nádorové onemocnění neboli rakovina, kdy dochází ke zmnožení nezralých bílých krvinek. Bílé krvinky jsou nezralé, a tedy neplní svoji funkci. Tyto krvinky se nacházejí v kostní dřeni a můžou se vyskytovat i v jiných orgánech. Za fyziologických podmínek se bílé krvinky skládají z monocytů, lymfocytů a granulocytů. Bílé krvinky hrají velmi důležitou roli v boji proti infekci. Leukémie se především vyskytuje v dětském věku a to u dětí ve věku kolem 4 let. Leukémii můžeme rozpoznat dle několika příznaků.

Druhy leukemií


Máme 4 typy leukemií: akutní myeloblastická leukémie, chronická myeloidní leukémie, akutní lymfoblastická leukémie, chronická lymfatická leukémie. Typy leukémií se nazývají dle toho, jaké krvinky postihují. Pokud se nazývá lymfoidní, tak dochází k postižení lymfocytů. Tento typ leukémie se objevuje častěji. Při myeloidní leukémii dochází k postižení granulocytů a monocytů. Můžeme mít buď akutní či chronickou formu. Akutní forma má velmi rychlý průběh, a pokud nenastane okamžitě léčba leukémie, může dojít ke smrti. Chronické formy leukémie mají pomalý a pozvolný průběh, trvají několik let. Chronické leukémie mají sice pozvolný průběh, ale dají se velmi těžce léčit, avšak akutní pokud se začnou včas a rychle léčit, tak u nich může dojít k uzdravení.

Leukémie a děti


Leukémie je velmi závažné onemocnění, které postihuje především děti. Dle posledních výzkumů vyplývá, že ročně na tuto nemoc onemocní zhruba 100 dětí. Nejvíce bývají postiženy děti ve věku kolem 4 let. Toto onemocnění se nedá bohužel ani v těhotenství nějak ovlivnit. Z posledních výzkumů v zahraničí vyplývá, že výborné účinky proti leukémii má zelený čaj. Mezi další velmi častá onemocnění patří rakovina tlustého střeva, rakovina varlat, rakovina kůže a u žen rakovina děložního čípku proti kterému je vynalezeno očkování.
Co je leukémie Adresa : http://leukemie.aspone.cz/
Kategorie: život, zdraví­
Klíčová slova: leukémie, leukemie, chronická leukémie, akutní leukémie, příznaky leukémie, léčb
Uloženo: 19.08.2009
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: 2
Hodnocení webu: 3

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde