PMDD - hnojivo pro akvarijní rostliny

PMDD je hnojivo pro akvarijní rostliny, které vzniklo při pokusech panů Searse a Conlina na kontrolu řas. PMDD znamená Poors man dupla drops (kapkové hnojivo chudého muže). Skládá se z několika malo komponent, které by mělo být snadné získat (ovšem není:))
Princip kontroly řas pomocí PMDD, spočíva v tom, že povzbudíte růst rostlin do té míry, že převládnou nad řasami. Pro výskyt řas, jsou nejdůležitejší dusičnany a fosfor. Rostliny při dobrém růstu tyto látky z vody odebírají a tím omezují růst řas.
V základní formuly je stanoven poměr jednotlivých složek, ale tento poměr je nutno brát s rezervou, protože pro každé akvárium by se měl poměr složek přizpůsobit. Jak lépe přizpůsobit PMDD mému akvariu
Pokud nechcete experimentovat tento odstavec přeskočte

Aby jste předešli zbytečnému přidávání složek PMDD do vody, která je na tyto součásti bohatá doporučuji tento postup, kterým zároveň najdete limitujcí prvek růstu.
Udělějte roztok všech složek zvlášť. Roztok přidávejte alepsoň 10 dní. Při zkoušení další látky vyměnte co nejvetší množtví vody a vyčkejte pár dní, došlo-li při použití předešlé k nějakému zlepšení.


MgSO4: Tato komponenta je přidávány nejčastěji zbytečně, hlavně tvrdé vody obsahuji(pozor na vápenaté vody) dostatek horčíku. Pokud se růst nezlepší můžete vynechat.

K2SO4: Draslík bývá často limitujcí, hlavne pokud používate vodu z vodovodního řádu. Při úpravě vody se odstraňuje. Pokud nenastane sebemenší zlepšení složky vynechte

Směs mikroprvků: Nejdůležitějsí komponenta.

Pokud nemáte testy na fosfor a dusičnany, udělějte podobný pokus i s KNO3 a KH2PO4.

Přidáním limitujcí prvku se může stát, že dojde k vyčerpání zásob prvku jiného, a ten se stane novým prvkem limitujcím růst. Proto, pokud po čase dojde opět ke stagnaci růstu, prověďte test ještě jednou s vynecháním již přidávaných složek.

Zlepšení nehledejte na starých listech - pro ty už je pozdě. Zlepšení bude viditelné na listech nových.

Jak míchat PMDD
Komponenty rozpusťte v 500ml destilované vody. Pokud máte vaší vlastní vodu dost mekkou můžete použit tu, ale nechte ji odstat kvůli chloru a kyslíku (jsou značne reaktivní a můžou PMDD znehodnotit).
Někteří míchají PMDD jen do 300ml vody a pak se divý, že se jim PMDD nerozpustilo úplně (viz. výpočty) - je to fyzicky nemožné. Rovněž rozpustnost solí v rozpustědle klesá s klesajcí teplotou, proto se Vám mužou soli znovu v lednici vysražet (usazeniny).
Já si míchám Tenso Coctail zvlášť, protože si nejsem jistý jestli se ostatními složkami časem neznehodnocuje... To musim ješte prozkoumat:)


Jak dávkovat PMDD
Aha, tak todle už není věda, ale spiš alchymie:) Maximální denní dávka je cca 5ml/100l a to pro holandské akvária, kde je pomalu víc rostlin nez vody:). Ale je to nutné brát zase relativně. Čím více ryb a méňe flóry máte tím dávkování snižujte a naopak.
PMDD se znehodnocuje při současném používáni aktivního uhlí a UV sterilizátoru (mikroprvky oxidují..) etc.. etc.. Ovšem neřeknu Vám jak moc. Pokud dávkování přeženete, budou se nějaké složky PMDD v akvariu kumulovat viz můj "Hororovy scénář" ve "výpočtech"
. Proto je dobré čas od času vyměmit veškerou vodu v akvariu najendou a začít tak s čistým štítem. Pokud vodu nevyměňujete vůbec, ale jen dolíváte vodu odpařenou, pak Pán Bůh s Vámi, respektive s vašimi rybami:) Pokud vynecháte hnojení nikdy nedohánějte zvětšením dávky.
Základní formule podle Searse a Colina:
33g MgSO4·7H2O - Heptahdyrát síranu hořečnatého
14g K2SO4 - Síran draselný
6g KNO3 - Dusičnan draselný
9g mikroprvků

PMDD - hnojivo pro akvarijní rostliny Adresa : http://pmdd.mrp-cz.com
Kategorie: Zábava, volný čas
Klíčová slova: PMDD akvarijni rostliny
Uloženo: 17.07.2008
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: 1.9
Hodnocení webu: 2

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde