Kompaktní zdroje UVB záření v teraristic

Snad každý chovatel totiž dobře ví, že všichni plazi potřebují pro svůj správný vývoj a růst UVB záření – bez něj nemohou metabolizovat provitamin D3. Pro většinu evropských chovatelů je však nemožné vystavovat zvířata denně přirozenému slunečnímu záření – naše klima to prostě nedovoluje. Musíme tedy spoléhat na pomoc techniky a používat v teráriích kvalitní osvětlení.

V poslední době patří mezi nejoblíbenější kompaktní UVB žárovky. Mají hned několik výhod: spotřebují málo energie (většina zdrojů je max. 23W), pasují do klasických objímek (stejně jako obyčejná žárovka) a jejich cena bývá velmi příznivá (kvalitní kompakty dnes pořídíte již od cca 600,- Kč). Pokud zvolíte osvědčenou značku, poskytne Vám kompaktní žárovka stejnou službu, jako drahá výbojka. Avšak pozor, ne u všech nabízených kompaktů si můžete být jisti jejich účinností.

Ověřenou a nesčetně chovateli používanou značkou je Lucky Reptile, německý výrobce těch nejkvalitnějších produktů pro teraristiku na trhu. Kompaktní zdroje osvětlení vyrábí tato firma v několika druzích, nejpopulárnější je dozajista Compact UV Sun, který lze pořídit buď ve 20W nebo 11W provedení. Pročteme-li si nezávislá diskuzní fóra nebo prostudujeme-li měření zkušených chovatelů, zjistíme, že kompakty od Lucky Reptile se neprodávají jen díky líbivému designu. Zjistíme, že se jedná o jeden z nejlepších zdrojů UVB záření, které můžeme v Evropě koupit. Velkým plusem žárovek Compact UV Sun je také to, že jsou vyráběny akreditovanou německou továrnou – tedy žádná napodobenina z Asie, ale kvalitní produkt, který prošel složitým a náročným testováním.

Další z osvědčených kompaktních žárovek, které se v teraristice používají, vyrábí anglická firma Arcadia – specialista především na osvětlení akvárií. Své mnohaleté zkušenosti s osvětlovací technikou tento výrobce skvěle zúročil a můžeme tedy využívat kompaktních zdrojů Arcadia i při chovu plazů. Výhodou je, že Arcadia nabízí hned dva různé typy kompaktních žárovek – jak pro plazy ze suchých pouštních oblastí, kde je velká intenzita slunečního záření, tak i pro druhy plazů, které obývají deštné pralesy a jiné vegetací zarostlé lokality. Jednotlivé typy kompaktních žárovek se liší procentuálním obsahem UVB záření. Chovatel tak může zvolit buď Arcadia D3+ Compact Reptile Lamp nebo Arcadia D3 Compact Reptile Lamp.

Při používání kompaktních zdrojů UVB nesmíme zapomínat na to, že tyto žárovky vydávají pouze minimum tepla, je proto dobré je současně kombinovat s další žárovkou, která dostatečně hřeje. Kvalitní kryt kompaktních žárovek (reflektor) dokáže zvyšit účinnost a výdej světla až o 200%.

Kompaktní žárovky se však musí po určité době měnit, protože vzácné plyny, které UVB záření produkují mají omezenou životnost. Při denním svícení cca 12 hodin většina výrobců doporučuje obměnu žárovky za novou po 6 měsících provozu.
Kompaktní zdroje UVB záření v teraristic Adresa : http://eshop.farmapython.cz
Kategorie: Zábava, volný čas
Klíčová slova: teraristika, akvaristika, chovatelství, plazi, hadi, agama,
Uloženo: 18.02.2011
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: 1
Hodnocení webu: 1

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde