Portál o jídle

Mražený lahodný citronový dort

Ingredience
4 velké omyté citrony, 180g moučkového cukru, 300ml zakysané smetany, 600ml smetany ke šlehání, 230g žloutkového krému s citronovou kůrou, vaječný krém, džem, 40g cukru krystal, několik kapek vanilkové esence

Postup
Formu na biskupský chlebíček vyložíme pečícím papírem. Do misky najemno nastrouháme kůru ze citronů. Přidáme moučkový cukr a vymačkáme šťávu z jednoho z ostrouhaným citronů. Směs mícháme tak dlouho, až se cukr rozpustí.
Do směsi přidáme všechnu zakysanou smetanu a 420ml smetany ke šlehání. Směs opatrně ušleháme. Žloutkový krém nabíráme lžící a nanášíme nepravidelně do formy. Takto spotřebujeme třetinu krému. Opatrně zalijeme třetinou smetanového krému, pak stejným způsobem naneseme další třetinu žloutkového krému. Vrstvení opakujeme.
Dort několikrát po celé délce opatrně protáhneme vidličkou, aby se vytvořil mramorový vzor. Formu přikryjeme alobalem a uložíme na několik hodin nebo na noc do mrazničky. Takto připravený dort můžeme skladovat celý měsíc.
2-3 hodiny před podáváním oloupeme kůru z posledního citronu (tenké proužky). Kůru spolu s 30g krystalového cukru a 150ml vody mícháme za mírné teploty tak dlouho až se cukr rozpustí. Sirup uvedeme do varu, snížíme teplotu a pomalu povaříme 5 minut, až kousky kůry změknou. Zbývající smetanu a krupicový cukr dáme do misky , přidáme vanilku a směs ušleháme dotuha. Krémem pak zdobíme dort ve tvaru příčné mřížky. Zbývající krém potřeme na strany dortu.
Doba přípravy: 30 minut+několik hodin mražení+10 tepelná úprava, 8-10 porcí
Portál o jídle Adresa : http://www.bigmenu.cz
Kategorie: Vyhledávače, portály
Klíčová slova: Restaurace, recepty
Uloženo: 13.04.2010
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde