Jak si vybrat kolečkové brusle na míru

Přestože je inline bruslení vcelku mladým sportem, našlo si v něm zalíbení spousta sportovců, vrcholových i rekreačních, dospělých, juniorů i těch nejmladších nadšenců. Plastové kolečkové brusle s kostrbatou konstrukcí a kolečky ve dvou řadách nahrazují pohodlné kolečkové brusle s kvalitní konstrukcí a rámem, gumovými pevnými kolečky a líbivým designem. Chrániče a helmy na in-line brusle prošly nespočtem testů a vylepšeními a nyní se na ně můžeme opravdu spolehnout a být si jisti vlastním bezpečím. Zvláště pokud vybíráme z kvalitních výrobců jako je například tým Rollerblade nebo kolektiv profesionálů od Powerslide.
Podle průzkumu, který jsme s kolegy od Bruslárny.cz v létě udělali, jsme zjistili, že zákazníci nemají dostatek informací pro kvalitní výběr in-line bruslí a neví, čeho si všímat a čemu přikládat největší důraz. Proto jsme se rozhodli, že se vynasnažíme v tomto článku popsat alespoň základní informace, které by vám měly usnadnit výběr a pomoci vybrat inline brusle podle vašich schopností, dovedností a užití.
Kondiční variantě fitness se věnuje největší procento lidí. Charakterizuje ji volná jízda, bez raketových startů či ježdění po U-rampách. Pokud vás nelákají skate parky či lámání rychlostních rekordů, pak bude i pro vás vhodná tato varianta. Pro fitness bruslení jsou vhodné vyšší konstrukce, středně velká kolečka (78-90mm, čím větší kolečka jsou, tím vyšších rychlostí dosahují) a ložiska s číselným označením 5-7 (obvykle ABEC od Powerslidu či SG od Rollerbladu, například ABEC 5 či SG 7). Tato čísla nám udávají možnou odchylku ložiska od přesných rozměrů. Čím vyššího čísla ložisko dosahuje, tím vyšší je přesnost. Rámy můžeme rozdělit na kompozitové a hliníkové. Kompozitové lépe odolávají nerovnostem, zatímco hliníkové dosahují vyšších rychlostí a pohodlí.
Agresivní varianta je po ty, kteří více jak ježdění po stezkách preferují agresivní jízdu ve skate parcích a rádi zdolávají překážky, často doplněné různými triky. In-line brusle na agresivní jízdu mají nejmenší kolečka, řádově 50-60mm s vysokou tvrdostí. Na povrchu má inline brusle speciální plastový skelet, rám je krátký pro dobrou manévrovatelnost.
Pro vrozené rychlíky a profesionály je určena závodní varianta, která v sobě ukrývá i jistou porci adrenalinu. Závodní kolečkové brusle mají dlouhý rám, který umožňuje velmi dobře držet stopu, velká kolečka až 110mm, která pomáhají dosahovat vysokých rychlostí, ale na úkor horší ovladatelnosti. Ložiska jsou označena čísly 7 či 9, což jsou ložiska s největší přesností. Nízká bota také nezpevňuje kotník jako u klasických fitness in-line bruslí.
Nakonec bychom vám chtěli zdůraznit důležitost bezpečnosti, potažmo všem doporučit, aby jste nesázeli jen na své schopnosti, ať už jste začátečníci či profesionálové, a pořídili si helmu na in-line brusle a chrániče na kolečkové brusle. Pokud se vám pak stane jakákoliv nepříjemnost, budete rádi, že to odnesl jen kus plastu a ne vaše hlava či jiná část těla. Zdraví máte jen jedno, proto na něj dbejte. Tím končíme náš článek a doufáme, že vám alespoň trochu pomohl v rozhodování. Přejeme šťastnou cestu bez nehod!
Jak si vybrat kolečkové brusle na míru Adresa : http://www.bruslarna.cz
Kategorie: Sport
Klíčová slova: kolečkové brusle, in-line brusle, inline brusle
Uloženo: 19.04.2010
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde