Dobrá semena - jakou odrůdu rajčat?

Zahrádkaření je v České kotlině jednou z nejčastějších aktivit populárně nazývaných „volnočasové“. Je to ale pouze pokračování toho, co máme po našich předcích uchováno v každé kapce krve. Když žijete ve městě a je vám krásných 18, asi se nebudete každý víkend ohýbat s motyčkou nad záhonem. Jak ale přibývají léta, přijdou děti a člověk blížící se čtyřicítce, začne cítit potřebu „rýpat se v hlíně“. Právě děti a snaha dopřát jim zdravou zeleninu a ovoce jsou často prvotním impulsem k tomu, aby se z člověka městského stal alespoň sváteční zahrádkář.
A právě pro vás, kteří se obracíte k zahradě, jsme vytvořili web a e-shop www.dobrasemena.cz.
Nejsme pouze e-shopem, jsme webem, který pro vás může být rádcem a pomocníkem v zahradničení. Ke každé plodině u nás najdete rady a články, oddíl „zdraví z rostlin“, slovníček zahrádkářských pojmů, recepty. Již 25 let se profesionálně věnuji zahradničení a semenářství. A právě na webu www.dobrasemena.cz najdete všechny zkušenosti za ta léta získané. Zkušenosti z vlastního pěstování i z mnoha cest po zahradnické Evropě i světě.
Jak samotný název webu napovídá, najdete u nás „dobrá semena“. Ne všechna semena, ale „všechna dobrá semena“. Nejsme pouhými prodejci, snažíme se pro vás mnohé odrůdy vyzkoušet a otestovat v našich podmínkách. Letos jsme měli v pokusech přes 60 odrůd rajčat, 65 odrůd tykví, 20 odrůd chilli papriček, fazolky, pórky, saláty…

Sezóna vlastních rajčat již letos pro většinu z nás skončila. Dnes jsem ještě sklidil z fóliovníku pár plodů Bejbina, ty ale byly skutečně poslední..
Podívejme se ale zpětně v pár pohledech na to, která rajčata jsme pro vás letos ve skleníku zkoušeli. Která ale máte raději – třešňová nebo bifteková. Třešňová jsou asi oblíbenější, labužníci ale ví svoje. Bifteková, velká, vícekomorová rajčata mají hodně handicapů. Plody jsou větší až hodně velké, jsou převážně žebernaté a zrají později. Na rostlině jich je méně, i když celková sklizeň co se hmotnosti týče, se menším rajčatům vyrovná. Žebernatý plod často u stopky praská, když se do prasklin dostane voda, můžou plody zahnívat. Proto biftekovým rajčatům svědčí pěstování ve skleníku, pod fólií nebo pod přístřeškem.
Kdo tato rajčata nikdy nepěstoval, se bude ptát – proč? Proč se při všech těch handicapech do jejich pěstování vůbec pouštět. CHUŤ je odpovědí. Pro mne osobně, a asi nejsem sám, je biftekové rajče uprostřed léta lahůdka nesmírná. Jenom tak nakrájené na talíři, posolené, opepřené a pokapané olivovým olejem. Odpustím jim i to, že třetinu žebernatého plodu musím většinou vyhodit. Když se vám plně vyzrálý „rajčatový biftek“ rozpustí na jazyku, odpustíte mu vše.

Když se podíváte na fotku tří plodů červené odrůdy HOMESTEAD, nevidíte na ní bez měřítka nic zvláštního. Podívejte se ale na plod položený na váze – všechny tři měly přes kilo. Ne ale dohromady- každý!

Červená bifteková rajčata jsou výborná. Talíř s bifteky barevnými ale posouvá gurmánský zážitek ještě o kus dál. Ony nejen každý jinak vypadají, oni i každý jinak chutnají.

Oranžový SUMER CIDER stále patří k favoritům. Je favorit v chuti, i když výnosem je nižší, kdo jej jednou ochutná, rád se k němu vrací.

Ananasová rajčata jsou prodávána pod různými názvy – ANANAS, PINEAPPLE, GERMAN GOLD… Oranžová dužina s červeným žilkováním uvnitř je znakem všech těchto příbuzných odrůd. Jsou velké, dužnaté, máslové, lahodné.

BLACK KRYM dodává talíři kontrast. Jeho barva bordó dá vyniknout ostatním odrůdám. Není ale jenom pro ozdobu, jeho chuť je plná, rajčatová, vyvážená.

Myslíte, že zelený „biftek“ je záležitostí okrajovou? Myslím si opak. Bohužel vám jej nemůžeme nabídnout v osivu, odrůdy nejsou v EU registrovány. Máme ale GREEN GIANT a GRUB´S GREEN. Nakyslé, výborné. Ale poměrně málo úrodné.

Inspiroval jsem vás? Vyzkoušejte. Ještě teď mám chuť bifteků „na jazyku“. A těším se na další léto.

Peter Gajdoštin
Dobrá semena - jakou odrůdu rajčat? Adresa : http://dobrasemena.cz/
Kategorie: Průmysl, zemědělství­, výroba
Klíčová slova: prodej semen, dobrá semena, semena a osiva, rajčata, semínka rajčat, odrůda
Uloženo: 10.11.2014
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde