Levandule – pěstování a využití

Levandule patří do čeledi lamiaceae a z pohledu zahradní a krajinářské architektury je nejvýznamnějším druhem tohoto rodu levandule lékařská (lavandula angustifolia). Jedná se o 1-2 metry vysoký aromatický keř či polokeř, jehož přirozeným výskytem je oblast Středozemního moře. Listy levandule jsou 2-6 cm dlouhé a 4-6 cm široké, květy jsou fialové. Mezi nejvýraznější odrůdy Lavanduly angustifolie patří alba, compacta, folgate, hidcote nebo hidcote pink.

Levandule byla od pradávna považována za významnou aromatickou rostlinu, která našla své uplatnění nejen v kosmetice ale také v lékařství. Vyráběli se z ní nejen parfémy, ale již staří Řekové jí používali jako zaručený lék proti kašli.

V současné době se z rostliny kromě jiného vyrábí levandulový olej, který výborně uklidní a uvolní unavené svaly a nervy. Hodí se rovněž k ošetření pokožky a má příznivý účinek při hojení popálenin, léčení ekzémů a plísní. Pokud trpíte nespavostí, vyzkoušejte horkou koupel z levandulových květů. Levandule se používá také jako tinktura a čaj. Pomáhá při léčbě lupů a zabraňuje vypadávání vlasů. Listy levandule najdou zase své uplatnění v kuchyni, kde je můžeme v přiměřeném množství přidávat k masu, rybám, k houbovým pokrmům nebo salátům. Levandulová vůně zase ve skříních odpuzuje moly a pod nos nejde ani mravencům. Příjemná není ani komárům, kteří se raději našim příbytkům vyhnou.

Z celé rostliny se sbírají a používají převážně květy, jenž se suší ve svazečcích zavěšených na suchých místech. Ty se mohou poté používat také jako dekorace.

Levandule se dá pěstovat jak v pokojových podmínkách tak i venku, například ve skalce. Rostlina snáší i krátkodobý pokles teplot hluboko pod bod mrazu, před dlouhodobějšími účinky je ji ale zapotřebí chránit například listím, chvojím nebo slámou. Pěstovat ji můžeme buď z vlastních semen nebo, což je doporučeno, z osiva zakoupeného od osvědčených pěstitelů. Zasévat můžeme již na podzim, rostlina má nejraději propustnou písčitou nebo vápenitou půdu a měla by být umístěna na slunném stanovišti.

Pokud chceme rostlinu podpořit v dalším růstu, můžeme ji po odkvetení seříznout. Levandule není choulostivá na houbová nebo virová onemocnění. Má výbornou schopnost množení. Množit jí můžeme nejen výsevem, ale také řízkováním (ideální dobou je červenec).

Levandule – pěstování a využití Adresa : http://osiva-semena.cz/
Kategorie: Pří­roda, rodina
Klíčová slova: semena, osiva, prodej semen
Uloženo: 18.09.2011
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde