MAGNÓLIE CHAMPACA (MAGNOLIA CHAMPACA)

Magnolia champaca je stálezelený strom pocházející z oblastí jižní a jihovýchodní Asie a některých částí Číny. Patří do čeledi magnólií a je známá svými výrazně vonícími žlutými nebo bílými květy. Není však využívána jen v kosmetice ale je také pěstována pro své dřevo. Její semena jsou pochoutkou pro ptáky.
Vyskytuje se v několika druzích zbarvených od krémové po žlutooranžovou barvu. V Číně se například můžeme setkat s M. champaca var. pubinervia, jejím hybridním kultivarem je zase Magnolia alba. Mnoho hybridních odrůd se pěstuje také v Thajsku. Mezi tyto patří Magnolia liliifera nebo Magnolia coco.
V jihovýchodní Asii se tyto květiny používají k různým účelům. Primárně jsou však využívány při obřadech v chrámech, dívky její květy nosí ve vlasech jako zkrášlující prvek a používá se také jako přírodní parfém. Pro svou vůni se tato rostlina dává v místnostech do nádob s vodou a používá se tak jako voňavá dekorace. Slouží také jako dekorace na svatební postele a na věnce.
Magnólie není rostlinou, která kvete po celý rok, proto její dekorativní účel je naplněn jen v některých částech vegetačního období. Když ale rostlina vykvete stojí to za to. Její květy jsou totiž jednimi z nejkrásnějších v rostlinné říši.
Co se týče stanoviště, tak magnólie má ráda místa s polostínem nebo na přímém slunci. Půda by měla být propustná, obohacená o rašelinu a kompost. Nevhodné je přemokřené prostředí, ve kterém kořeny hnijí a celá rostlina poté umírá. Jinak je magnólie velmi odoloná proti chorobám a škůdcům.
Magnólii hnojíme organickými hnojivy, půdu kypříme jen jemně. Je to z toho důvodu, že rostlina má jemné kořeny. V žádném případě magnólie nevysazujeme v blízkosti zabetonovaných ploch nebo asfaltových silnic, neboť sálavé teplo ji neprospívá. Při vysazování mladých rostlin chráníme tyto před namrzáním (například pomocí listí nebo slámy).

MAGNÓLIE CHAMPACA (MAGNOLIA CHAMPACA) Adresa : http://osiva-semena.cz/
Kategorie: Pří­roda, rodina
Klíčová slova: pestovani, osivo, semena
Uloženo: 14.09.2011
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: 5
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde