RÝŽE SETÁ (ORYZA SATIVA)

Rýže setá (Oryza sativa) patří mezi jednoděložné rostliny a její semena jsou nejdůležitější a základní potravinou pro velkou část světové lidské populace, a to zejména v jižní Asii, na Středním východě, v jižní Americe a Západní Indii. Po kukuřici se jedná o zrno s druhou největší celosvětovou produkcí. Protože se ale kukuřice pěstuje i pro jiné účely než k lidské spotřebě, je právě rýže nejvýznamnějším zrnem s ohledem na lidskou výživu a kalorický příjem. Představuje totiž více než pětinu kalorické spotřeby lidstva. Používá se také v jednom ze světových náboženství buddhismu, kde z ní mniši připravují tzv. Mandaly.
Rýže se obvykle pěstuje jako jednoletá rostlina, v tropických oblastech však může poskytovat úrodu až třicet let. Může dosahovat výšky 1-1,8 metru (v závislosti na odrůdě) a má dlouhé štíhlé listy. Květy jsou malé a tvoří převislé květenství. Semenem je zrnko (obilka) velké 5-12 mm a široké 2-3 mm.
Přirozené pěstování rýže je výhodné zejména v oblastech s levnou pracovní silou a v oblastech s dostatečnými dešťovými srážkami. Rýži lze sice pěstovat prakticky kdekoliv (třeba i na strmém kopci nebo skále), vyžaduje však dostatek vody.
Tradiční metodou pěstování rýže je zatopení pole během nebo po sazení semen. Tato jednoduchá metoda vyžaduje neustálý přísun vody a přehrazení pozemku, snižuje ale výskyt plevelů a škůdců rostliny. Toto zatopování sice není jedinou metodou pěstění, všechny ostatní však vyžadují daleko více úsilí při ochraně rostliny vůči plevelům a škůdcům.
Při přípravě pozemku pro pěstování rýže se nejprve provede orba, poté se plocha urovná a vytvoří se odvodňovací a zavodňovací kanály. Celý pozemek se ohradí hrází. Do půdy sadíme předpěstované sazenice, což umožní v jednom roce dosáhnout i několika sklizní. Během vegetace se provádí kontrola zavlažování, likviduje se plevel a přihnojuje se.

RÝŽE SETÁ (ORYZA SATIVA) Adresa : http://osiva-semena.cz/
Kategorie: Pří­roda, rodina
Klíčová slova: pestovani, osivo, semena
Uloženo: 14.09.2011
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde