OBECNÉ RADY PRO PĚSTITELE

Pokud se rozhodneme vypěstovat si doma nějakou rostlinu, ať už okrasnou či užitkovou, je potřebné vědět, jaká nakoupit semena, jak je správně skladovat a samozřejmě také vysazovat. Je toho samozřejmě nutné vědět mnohem více, toto jsou ale základy, které musí každý pěstitel vědět.
První otázku, který každý pěstitel řeší je nákup semen. Na prvním místě je důležité zdůraznit, že amatérští zahrádkáři by si rozhodně neměli pěstovat osivo vlastní. Za druhé je potřeba si dát pozor na nákup kvalitního osiva, neboť v případě šetření na nesprávném místě, může být naše zklamání větší než ušetřené peníze. Čím se tedy při výběru správného osiva řídit? Spoléhat bychom se měli na osvědčené pěstitele a známé značky semen, neboť na první pohled lze jen těžko rozpoznat kvalitní osivo. Důležité je také nakupovat mladá semena, v případě starších semen může totiž vzniknout problém s klíčivostí. Proto se nedoporučuje nakupovat semena na více sezon.
Pro skladování osiva je zásadní především jeho suchost. Proto bychom měli dbát na to, abychom semena ukládali v neotevřených sáčcích. V případě, že jsme si nasbírali nějaká vlastní semínka, můžeme je uložit do zavařovacích sklenic. I když se podmínky pro správné skladování mohou druh od druhu lišit, obecně je důležité, aby bylo osivo uchráněno před výkyvy teplot (doporučuje se teplota kolem 5°C) a nadměrnou vlhkostí (ta je pro semena nepříznivá již při 70%). Mezi nevhodná místa pro skladování osiva patří např. zahradní domky či garáže, kde se teplota i vlhkost vzduchu v průběhu času často mění. Protože kvalitní druhy semen nejsou dnes nejlevnější záležitostí, neměli bychom tuto část vůbec podceňovat.
Co se týče doby sadby, tak ta je samozřejmě odvislá od místního klimatu a obecně bychom se měli držet informacemi uvedenými na balíčku se semeny. Vyseté rostliny by měly mít především dostatek světla, měly by být vystaveny optimální teplotě (při vyšší teplotě potřebují také více světla), neměly by být vysety příliš hustě (z důvodu špatného přístupu ke světlu a vodě), měly by být vysázeny ve vhodné zemině a neměly by být zasety příliš hluboko (semínka vyséváme na urovnaný mírně upěchovaný povrch a zasypáváme jemnou vrstvou zeminy).
Jedině při dodržení obecných zásad bude naše zahrada, skleník či byt vypadat tak, jak jsme si vysnili. V opačném případě může být výsledek naší práce marný a toho se chceme samozřejmě vyvarovat.


OBECNÉ RADY PRO PĚSTITELE Adresa : http://osiva-semena.cz/
Kategorie: Pří­roda, rodina
Klíčová slova: osivo, semena
Uloženo: 13.09.2011
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde