Práce v zahraničí

Nezáleží na tom, do které země chcete jet pracovat. Pokaždé vyřídit mnoho důležitých věcí. Tady najdete seznam toho nejdůležitějšího, na co byste měli udělat. Kroky se mohou lišit, zejména v závislosti na cílové zemi a délce pobytu.

Volný pohyb a pracovní povolení
Rozhodnete-li se pro práci v některém z členských států, měli byste se v prvé řadě přesvědčit o podmínkách přístupu na tamní pracovní trh. Právo volného pohybu sice platí, ale může být omezeno.

Některé „staré“ členské státy aplikují přechodné opatření pro volný pohyb pracovníků, které v konečném důsledku ukládá českým pracovníkům a firmám, které je chtějí zaměstnat, povinnost vyřídit si pracovní povolení.

Všechny dokumenty si přeložte do cizího jazyka
Objevíte-li na internetu nějaké zajímavé pracovní nabídky v zemi, kam se chcete vypravit, kontaktujte přímo budoucího zaměstnavatele - osobně, e-mailem, telefonem.
Zašlete mu dokumenty v cizím jazyce - motivační dopis, životopis, případně doporučení nebo internetové odkazy na vlastní práci, například články, studie a podobně, samozřejmě vše přeložené do cizí řeči. V případě, že cizím jazykem nevládnete na jedničku, nechte si doklady raději přeložit odborníky. Důležité je zjistit si, zda vaše profese není regulovaná, pak by se totiž vaše cesta za prací trochu zkomplikovala.


Pracovní smlouvu si nechte dát na papír
Když při pohovoru přesvědčíte budoucího zaměstnavatele o svých kvalitách, podepíšete pracovní smlouvu, v níž budou ošetřeny nejdůležitější body pracovního vztahu (místo výkonu práce, pracovní doba, mzda...).

Odhlaste se z českého pojištění

Když pendlujete, budete pojištěni v obou zemích


Ve Velké Británii mohou najít práci a uplatnění především počítačoví grafici a programátoři, zdravotnický personál či kvalifikovaní pracovníci v chemickém průmyslu.

Španělsko se v současné době potýká s druhou nejvyšší nezaměstnaností v Evropské unii (19,4 %). Kromě tradičních odvětví, jako jsou sběr ovoce nebo turistický ruch, je volných míst v ostatních sektorech dle španělských poradců velmi málo.

V Norsku a Švédsku je poptávka zejména po zdravotnickém personálu, učitelích, řidičích či pracovnících v gastronomii. Alespoň základní znalost švédštiny a norštiny je pro práci v těchto skandinávských zemích nezbytná. Švédsko-norského dne se na počátku prosince zúčastnilo nejvíce návštěvníků, a to více než 60 lidí.
Práce v zahraničí Adresa : http://www.prace-v-zahranici.netau.net/
Kategorie: Práce, výdělek
Klíčová slova: práce v zahraničí, brigáda v zahraničí, nabídky práce v zahraničí
Uloženo: 20.08.2011
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde