Uplynulý rok byl pro OVB Allfinanz úspěš

Na dotazy ekonomické redakce ČIA odpovídal předseda představenstva OVB Allfinanz Michal Knapp. Dotazy se týkaly zhodnocení činnosti OVB za uplynulý rok nebo například situaci na českém trhu finančního poradenství.
Jak hodnotíte rok 2011 z hlediska naplnění cílů společnosti OVB Allfinanz na českém trhu? Jaké jsou předpokládané hospodářské výsledky za loňský rok? Které faktory je ovlivnily nejvíce?

Podařilo se nám překonat několik magických hranic, které nejlépe ukazují a potvrzují, že rok 2011 byl pro OVB Allfinanz více než úspěšný. Nejprve jsme překonali hranici 1 milionu klientů, kteří se s námi o financích radí, poté jsme již v polovině roku 2011 dosáhli 1 miliardy provizního obratu, čímž jsme překonali náš celkový provizní obrat za rok předchozí. Podařilo se nám také obhájit rating AAA v hodnocení stability ČEKIA Stability Award, mimochodem jako jediné finančně poradenské společnosti v republice. V roce 2011 získala OVB Allfinanz v kategorii ocenění v oborové kategorii „Dynamický růst“ v prestižní soutěži Českých 100 Nejlepších.
Jsem přesvědčen o tom, že hlavním důvodem našeho úspěchu jsou změny v efektivní podpoře podnikání finančního poradce, ke kterým jsme v OVB přistoupili před dvěma lety a které se nyní začínají reálně projevovat.

Kolik spolupracovníků/zprostředkovatelů evidujete? Jaké jsou Vaše plány s ohledem na personální kapacity pro letošní rok?

OVB AllfinanzJsem rád, že počet našich spolupracovníků i nadále roste, a že kariéra v OVB patří mezi vyhledávané příležitosti v celé republice. Kromě toho se ale také soustředíme na kontinuální vzdělávání našich spolupracovníků, nabízíme jim širokou základnu informací, mohou využívat Analytické centrum OVB. Také proto sledujeme nárůst vysoce kvalifikovaných spolupracovníků, vysokoškoláků, v naší síti. Podařilo se nám finančního poradce z pohledu podpory, profesionálního zázemí posunout výrazně kupředu a v tomto přístupu chceme i nadále pokračovat. V tom vidíme budoucnost oboru a také naši konkurenční výhodu.

Evidujete za loňský rok změnu ve struktuře poptávaných produktů? O jaké produkty měli klienti největší zájem a které zaznamenaly největší propady oproti minulým rokům?

Řekl bych, že zcela odpovídá změně situace na finančním trhu. Zaznamenali jsme zvýšený zájem o přípravu komplexního finančního plánu, komplexního poradenství. Domnívám se, že je to také následek finanční krize, která se přes nás přehnala a která, naštěstí, otevřela lidem oči v tom, že se přece jen více zamýšlejí nad tím, co dělají se svými penězi a zda by nebyl způsob, jak s nimi nakládat lépe, zodpovědněji a myslet třeba také na zadní vrátka. Další výrazný faktor, který produktovou nabídku a poptávku ovlivnil, byly a jsou vládní reformy. Naši finanční poradci mnohdy museli převzít roli české vlády a vysvětlovat, co reforma penzí bude znamenat pro peněženky obyčejných lidí, jaká bude její podoba a jak se na ní připravit, či zda je stále výhodné spořit. Myslím, že jsme se tohoto úkolu zhostili velmi zodpovědně. Změna je vidět také v oblasti pojištění – už pro nás není tolik těžké vysvětlit klientovi, aby kromě dobře pojištěného auta měl také pojištěné zdraví či život. Hodnota lidského života u Čechů narůstá a to je dobře. Myslím si, že vědomí primární zodpovědnosti každého jednotlivce se obecně ve společnosti posiluje. Věřím, že i díky nám.

V loňském roce se OVB stala partnerem VŠFS, co bylo hlavním důvodem pro toto partnerství, jak hodnotíte dosavadní spolupráci?

Těch důvodů bylo vlastně více. Prvně nám jde o spolupráci s mladými lidmi, kteří mohou do celého našeho odvětví (jako i do jiných) přinášet nové myšlenky, vjemy a takový zdravý neklid a změnu. Dalším důvodem byla také snaha více spolupracovat na vědecké, či odborné bázi s mladými talentovanými ekonomy. I od toho si slibujeme možné další nápady pro naši činnost. A pak také věříme, že kariéra finančního poradce zaujme další studenty, a to nejen z VŠFS, ale z řad vysokoškoláků obecně.

Které problémy na českém trhu v současné době identifikujete/ řešíte?

Nevím, zda to jde takto lehce shrnout, ale na jedné straně se potýkáme s velkými změnami v souvislosti s připravovanými, resp. realizovanými reformami. To klade velké nároky jak na naše finanční poradce, tak také na klienty. Není úplně snadné vyznat se v tom, co a jak bude. Z druhé strany se snažíme o kultivaci trhu v oblasti finančního poradenství, a ani to není snadné.
Další oblastí, která výrazně determinuje podobu a formu finančního poradenství v budoucnu je legislativní rámec a regulace. V této oblasti jednáme s legislativci a společně se snažíme vytvořit fungující trh finančního poradenství. Je zcela zřejmé, že v této nehomogenní skupině stakeholderů je mnoho, a často i hodně rozdílných, názorů. Ale dobře je, že se diskutuje.

Jak vnímáte regulaci trhu v ČR (například registrace u ČNB, Basel III či Solvency II atp.)? Vyskytují se názory, že je pojistný trh přeregulovaný. Souhlasíte s tímto názorem?

Oddělme regulaci zprostředkovatelů a regulaci pojistitelů, resp. bank. Jsme zastánci toho, že regulace, rozumná regulace, je v pořádku. Platí zde ale několik „ale“. Nesmí se totiž jednat o regulaci jen některých, nebo na úkor jen některých. Regulací by se také nemělo zasahovat do již existujících vztahů, anebo by neměla vést k narušení celého trhu. Regulace je v pořádku jen tehdy, pokud skutečně slouží na ochranu spotřebitelů a neschovávají se za ní jiné cíle. Nesmíme v této souvislosti zapomenout, že poskytování finančních služeb je podnikání jako každé jiné, tj. nemělo by být regulací dotlačeno do stavu, kdy není možné reálně očekávat zisk.


Uplynulý rok byl pro OVB Allfinanz úspěš Adresa : http://pr-web.cz/uplynuly-rok-byl-pro-ovb-allfinanz-uspesny/
Kategorie: Pení­ze, finance
Klíčová slova: Českých 100 Nejlepších,finanční poradce,finanční poradenství,OVB,OVB Allfinanz,O
Uloženo: 16.03.2012
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde