Řemeslo má zlaté dno

To že řemeslo má zlaté dno,se říká od nepaměti a i v dnešní době,kdy je ve spoustě profesí člověk nahrazován stroji jsou profese,ve kterých se toho moc nezměnilo a kde hlavní podíl na kvalitě práce má člověk,nikoliv stroj.

Konkrétně

Pokud se stane člověk šikovným, zručným a znalostmi vybaveným řemeslníkem, práce má dostatek po celý život. Výše výdělku je úměrná dovednostem..

V dávných dobách byl prakticky každý majitel domu svým vlastním tesařem, protože si svůj dům musel zpravidla postavit sám. S pozdější specializací povolání vznikla i profese tesaře. V důsledku zakládání cechů a utajování zvláště důležitých a zajímavých pracovních postupů se tesaři ve středověku stali nepostradatelnými, především ve městech.

Zejména stavba prestižních budov se složitě tvarovanými střechami, jako byly radnice a cechovní domy, se již neobešla bez odbornosti, kterou tesaři zaručovali. Zkušený tesař své umění pečlivě střežil a předával je pouze vyvolenému kolegovi, zpravidla svému synu. Zvláště vůči svým tovaryšům býval opatrný. Důležité práce jako například rýsování střechy prováděl zásadně sám.

Tesařské práce jsou poměrně manuálně namáhavé,ale práce s vonavým dřevem je tomu odměnou:-)
Řemeslo má zlaté dno Adresa : http://tesarstvi.firemni-web.cz
Kategorie: Osobní­ stránky
Klíčová slova: tesař,řezivo,dřevo,krov,střecha
Uloženo: 10.09.2011
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Chcete domácí­ mazlí­čky? Lí­bí­ se Vám želva nádherná, Osmák degu nebo čeští­ hadi? Nejprve si o nich něco přečtěte.

 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde