Dalekohled

Roku 1608 si nechal patentovat práva na „přístroj přibližující pomocí čoček věci vzdálené“ nizozemský brusič skel a výrobce brýlí Hans Lippershey z Middelburgu. Na jeho poznatky pak navázal toskánský astronom, filosof a fyzik Galileo Galilei, který vylepšil dalekohled zejména pro rozmanitá astronomická pozorování. Galilei je často označován za „otce moderní atronomie“. Dalším učencem v pořadí, který nemůže být opomenut, je Johannes Kepler, který se zabýval astronomií, matematikou, mechanikou a astrologií.
Stejně jako v dobách minulých, tak i dnes přináší dalekohled lidem poznání a nové obzory jednak v oblasti zájmové (pozorování noční oblohy, přírody kolem nás, sportovních aktivit), ale také v oblasti pracovní (policie, armáda, myslivci). Použití dalekohledů je stejně rozsáhlé a pestré jako jejich nabídka na trhu.
V ucelené a široké nabídce společnosti dalekohledy-puskohledy.cz jsou dalekohledy pro různé aktivity a příležitosti:
•turistické – pro milovníky outdoorových aktivit, vhodné pro pozorování přírody (oblíbená řada dalekohledů HUNTER plněná dusíkem),
•lovecké – pro milovníky myslivosti (nejprodávanější jsou dalekohledy Bresser řady Condor),
•astronomické – pro pozorování noční oblohy a vesmíru (velice oblíbený model pro začátečníky je Mars Junior 70/700),
•pozorovací dalekohledy – pro pozorování a sledování na větší vzdálenosti (mezi zákazníky je preferovaný model monokulár Yukon 6-100x100),
•divadelní kukátko – pro milovníky kulturních představení (nejprodávanějším modelem je divadelní kukátko 3x25 s držátkem a LED svítilnou),
•špičkové dalekohledy pro náročnou klientelu, která se při svých pozorováních pohybuje v náročných světelných a povětrnostních podmínkách (dalekohledy OMEGA od společnosti ATN plněné dusíkem s pogumovaným tělem).
Z výše uvedeného je patrné, že při výběru dalekohledů je nutné vědět, co jím chceme pozorovat, protože typů je mnoho a ne každý dalekohled je vhodný na daný typ pozorování.
Pro výběr dalekohledu je důležitým parametrem průměr objektivu (průměr předních čoček objektivu), který stanovuje kolik světla je dalekohled schopen nahromadit od pozorovaného objektu a jakého velkého úhlového rozlišení je schopen dosáhnout. Čím větší je průměr objektivu, tím je pozorovaný obraz jasnější.
Dalším technickým parametrem dalekohledu je jeho zvětšení – přiblížení. Zvětšení je však určujícím parametrem jen pro určité druhy pozorování.
Index stmívání, výkon dalekohledu za šera, ocení zejména myslivci, protože pro ně je velice důležitá informace o výkonu dalekohledu za zhoršených světelných podmínek. Obdobným parametrem je relativní světelnost, která také informuje o pozorování za šera nebo skoro za tmy.
Důležitým parametrem při pozorování pohybujících se objektů (zvěř, sportovci) je zorné pole, které udává informaci o viditelné oblasti ve vzdálenosti jeden kilometr.
Před koupí dalekohledu zhodnoťte nejen, co jím budete pozorovat, ale také jak často budete dalekohled používat. Dalekohled vyšší cenové kategorie pořizujte, pokud jej využijete vícekrát do roka. Pokud dalekohled užijete „jen“ na dovolené, tak stačí vybírat v nižší cenové kategorii, neboť i zde je kvalitní nabídka, díky silné konkurenci, na velice dobré úrovni a tyto dalekohledy jistě splní vaše očekávání.

Dalekohled Adresa : http://www.dalekohledy-puskohledy.cz
Kategorie: Obchody a služby
Klíčová slova: dalekohled
Uloženo: 27.11.2012
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde