Dalekohledy a jejich výběr

V nabídce dalekohledy-puskohledy.cz naleznete rozsáhlou škálu turistických dalekohledů vedle široké nabídky hvězdářských dalekohledů, puškohledů a kolimátorů. Internetový obchod www. dalekohledy-puskohledy.cz má na svých stránkách i širokou nabídku dalších optických přístrojů. Turistické dalekohledy si můžete vybrat podle výrobce nebo podle zvětšení. Nabízené turistické dalekohledy mají kvalitní optiku a naleznete mezi nimi i cenově nenáročné typy. Zastoupeny jsou jak binokulární tak monokulární dalekohledy. Dalším parametrem pro vyhledávání na tomto e-shopu je cena dalekohledu. Díky dalekohledu budou vaše procházky krásnější a zajímavější o výhledy, které byste pouhým okem pouze „přelétli“ a nevěnovali jim žádnou nebo malou pozornost. Pro každého vášnivého turistu nebo pozorovatele přírody je nákup dalekohledu tou správnou věcí nebo dárkem od blízkých.


Název dalekohledu obsahuje informaci o jeho zvětšení a průměru objektivu. Zvětšení dalekohledu udává, kolikrát dalekohled přiblíží pozorovaný objekt, tj. čím větší je zvětšení, tím jsou pozorované objekty větší. Pro představu lze říci, že objekt pozorovaný ve vzdálenosti 1000 metrů dalekohledem o zvětšení 8x se jeví jako by byl ve vzdálenosti 125 metrů nebo jinak řečeno byl 8x větší oproti pozorování pouhým okem. Průměr objektivu se udává v milimetrech a jedná se o průměr přední čočky dalekohledu. Obecně lze říci: čím větší průměr objektivu, tím více světla dopadne na plochu čočky. Průměr objektivu ovlivňuje spolu se zvětšením jas dalekohledu.

Dalšími parametry pro dalekohled je zorný úhel a zorné pole. Zorný úhel se měří ze středu čoček objektivu a udává ve stupních. Jedná se o úhel viditelného pole, tedy čím širší je zorný úhel, tím lépe pozorovatel sleduje pohybující se nebo nehybné objekty. Zorné pole udává, jak velkou výseč obrazu bude pozorovatel vidět ve vzdálenosti 1000m. Zorné pole se udává v metrech.

Méně důležitým parametrem dalekohledu je relativní světelnost, která říká, jaké množství světla prochází optikou dalekohledu. Výpočet tohoto parametru je pro všechny dalekohledy stejný, jedná se o druhou mocninu optického výstupu, tj. (průměr objektivu v mm/zvětšení)2. Např. dalekohledy s parametry 10x50 mají relativní světelnost 25.
Pro outdoorové dalekohledy jsou nejdůležitější tři věci. Rozměr, váha a odolnost vůči vnějším vlivů, V poslední jmenované věci nesmíme zapomenout také na voděodolné a pevné pouzdro,. Proto dejte při výběru dalekohledu pro turistiku a outdoorový sport přednost dalekohledům, které jsou vodotěsné a navíc jsou plněny dusíkem čímž zabráníte jeho zamlžení při náhlé a prudké změně teplot.

Dalekohledy a jejich výběr Adresa : http://www.dalekohledy-puskohledy.cz
Kategorie: Obchody a služby
Klíčová slova: dalekohled
Uloženo: 25.11.2012
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde