Ski super test 2011 - test lyží

Firma SKI-MAX a specializovaný obchod s lyžemi MAXI SPORT pro vás připravila test lyží. Jako každý rok jsme na konci března vyrazili testovat lyže pro evropské skimagaziny do švýcarského střediska St. Moritz. Letošní ročník testování byl plný novinek. Nejen že jako každý rok testujeme lyže na nadcházející sezonu, ale tento ročník byl novinkami v lyžařském materiálu a novými technologiemi hodně nabitý.

U lyží ovlivňují jízdní vlastnosti detaily. Lyže mají lehkou klenbu (nazývanou také předpětí) a nedoléhají po celé délce hrany na podklad. Chování lyže při jízdě závisí na tom, v jakém bodě lyže (vzadu a vpředu) zabírá hrana při plném zatížení. Tyto dva kontaktní body ovlivňují jak délku lyže, tak přenos síly na podklad. U modelů lyží s klenbou „Rocker“ (Rocker-Camber) je počáteční a koncový bod klenutí blížeji u sebe než u lyží s klasickým předpětím (Traditional Camber). Technologie „Rocker“ je tedy vhodnější především pro měkké povrchy mimo sjezdovky a pro lyže Twintip (tyto lyže jsou ohnuté vpředu i vzadu – což je velmi vhodné do funparku), protože kratší kontaktní plocha vytváří spolu s podkladem více vztlaku a usnadňuje zatáčení. Na tvrdých, upravených sjezdovkách se „Rocker“ kontroluje hůře. Hrany, které hrají při zatížení během jízdy hlavní roli, jsou kratší. Lyže je tudíž neklidnější a hůře drží stopu. Adaptive Camber se pokouší sjednotit přednosti technologie „Rocker“ a „Traditional“ a hodí se spíše pro ty sportovce, kteří se rádi prohánějí jak na sjezdovkách, tak i ve volném terénu.

Před koupí si přesně rozmyslete, kde budete lyže nejvíce používat (zda převážně na sjezdovkách, jak na sjezdovkách, tak i mimo, pouze na prašan, ve funparku atd.). Pouze tehdy může daná konstrukce poskytnout veškeré své přednosti. Tato novinka z našeho pohledu dlouholetých testerů bude vhodná pro začínající lyžaře a pro jízdu na měkkém sněhu nebo do prašanu. Tady se lyže s klenbou „Rocker“ budou cítit nejlépe. Náš názor je ten, že lyže s klenbou „Rocker“ sportovnímu lyžaři nepatří na nohy.
Více informací a nabídku lyží najdete na našich webových stránkách http://www.ski-max.cz.

Ski super test 2011 - test lyží Adresa : http://www.ski-max.cz/
Kategorie: Obchody a služby
Klíčová slova: lyže, atomic, dynamic, elan, fisher, hart, k2, rossignol, salomon, emmegi, roxa,
Uloženo: 09.12.2011
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde