Dalekohledy, dálkoměry

Dalekohledy
Dalekohled je optický přístroj, který přibližuje vzdálený objekt pomocí dvou soustav čoček nebo zrcadel – okuláru a objektivu. Základními parametry, dle kterých vybíráme dalekohledy, jsou průměr objektivu (větší průměr objektivu zajistí větší světelnosti dalekohledu) a přiblížení dalekohledu. Dalekohledy můžeme dělit dle účelu použití na pozemní dalekohledy, hvězdářské dalekohledy – teleskopy. V tomto článku se pozastavíme u hvězdářských dalekohledů (teleskopů)
Hvězdářské dalekohledy- teleskopy
V dnešní době je popularita hvězdářských dalekohledů na vzestupu i u laické veřejnosti, a to nejen u té dospod, ale i u dětí. Pořízením hvězdářského dalekohledu získává jeho vlastník oblohu „na dosah ruky“, může s jeho pomocí nahlédnout do tajů vesmíru. Při výběru hvězdářského dalekohledu můžete hledat v kategoriích čočkových a zrcadlových hvězdářských dalekohledů, nebo také kombinovaných. Čočkové dalekohledy (refraktory) jsou historicky nejstarší. Oficiálním vynálezcem čočkového dalekohledu je Hans Lippershey (r. 1608 přihlásil patent v Haagu). Zrcadlový dalekohled (reflektor) je o půl století mladší než čočkový dalekohled a vynalezl jej Isaak Newton. Výhodou zrcadlových hvězdářských dalekohledů je jejich nižší hmotnost a větší světelnost. Pro začínajícího pozorovatele, jehož objekty zájmu jsou blíže Zemi, jsou dostačující hvězdářské dalekohledy teleskopy s menším průměrem pupily, tedy s nižší světelností, které jsou nabízeny na www.dalekohledy-puskohledy.cz v nižších cenových hladinách. Pokročilý pozorovatel, který chce nahlédnout do tajů vesmíru, plane soustavy, komet a mlhovin, bude vybírat z hvězdářských dalekohledů s větší světelností a jsou již ve vyšších cenových hladinách.
Dálkoměry
Další optický přístroj, který nabízí dalekohledy-puskohledy.cz je dálkoměr. Dálkoměry slouží k měření mezi cílem a pozorovatelem. Dálkoměry jsou využívány v širokém spektru činností jako třeba lov, golf, lukostřelba, sportovní střelba, průmyslové měření, topografii a dále taktické užití. Podle způsobu určení vzdálenosti lze dálkoměry rozdělit na aktivní a pasivní. Přičemž aktivní dálkoměry například laserové dálkoměry, měří vzdálenost pomocí vyslané energie. Na trhu jsou nabízeny laserové dálkoměry, které jsou schopny měřit s milimetrovou přesností až na vzdálenost 250m. Některé typy nabízejí základní geometrické výpočetní funkce. Výhodou použití dálkoměru je rychlé a efektivní změření délky (nebo i sklonu), není nutná asistence další osoby, tím šetří čas a peníze. Při použití dálkoměru se na mnoha místech můžete vyhnout měření na nebezpečných místech a ne všude lze využít měření s páskem/metrem Na druhou stranu pasivní dálkoměry vycházejí ze staršího principu a pracují na výpočtu vzdálenosti pomocí trigonometrie.

Dalekohledy, dálkoměry Adresa : http://www.dalekohledy-puskohledy.cz/
Kategorie: Obchody a služby
Klíčová slova: dalekohledy, dálkoměry
Uloženo: 14.06.2011
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde