Směrnice on-line

Zákon ukládá povinnost každé účetní jednotce vytvořit pro vedení svého účetnictví nebo daňové evidence vnitřní směrnice.

Úloha vnitřních předpisů spočívá především v zajištění jednotného metodického postupu při sledování skutečností, které nastaly v účetní jednotce. Jejich dopad se projevuje i při sestavování vnitřních plánů, ať už z hlediska finančního hospodaření nebo rozpočtových výhledů, tak i následné realizace hospodářských operací. Pomocí vnitřních předpisů se zajišťuje zachování stejného postupu a stejného řešení obdobných situací.

Dalším úkolem vnitřních předpisů je vyjádření vůle odpovědných pracovníků účetní jednotky, že v konkrétních situacích má být postupováno konkrétním způsobem (ne jinak). V těchto případech plní vnitřní směrnice úlohu konkrétních pravidel, kterými se musí řídit všichni pracovníci účetní jednotky včetně těch pracovníků, kteří zajišťují zpracování účetnictví účetní jednotky, i když nejsou pracovníky (zaměstnanci) této účetní jednotky.

Podstatný je obsah těchto vnitřních směrnic, tj. obvykle stanovení metodiky postupu pracovníků, kteří budou odpovídat za jejich dodržování, pracovníků odpovědných za udržování směrnice v aktuálním stavu, rozsah a dobu jejich platnosti a určení odpovědnosti za kontrolu dodržování. Je též nutné, aby tyto směrnice nebyly pouze na papíře, ale aby byly dokumentem, podle kterého se postupuje, a kterým se pracovníci řídí.

Potřeba vnitřních předpisů by tedy měla vyplývat z vnitřní potřeby účetní jednotky. Pokud nejsou vytvořeny vnitřní předpisy, popřípadě pokud jsou vytvořeny, ale není podle nich postupováno, vede to nezřídka k mnoha nepříjemným následkům, kterým musí účetní jednotka čelit.

Pokud se týká vnitřních předpisů je nutno zdůraznit, že jejich aktualizace je třeba provést v těchto případech:

* každoročně, vždy k začátku nového účetního období (kalendářního roku),
* při organizačních změnách,
* při změně pravidel obsažených v obecně platných předpisech,
* při změně ve způsobu realizace některých činností,
* při změně zvolených účetních postupů apod.

Aktualizace vnitřních předpisů v průběhu účetního období lze provádět pouze v případě, že se změnily (novelizovaly) právní předpisy (zákony) související s oblastí, kterou se účetní jednotka zabývá nebo v případě, pokud se vnitřní podmínky v účetní jednotce upravily (např. potřeba tvorby rezerv apod).

Přehled nejdůležitějších předpisů (ve znění pozdějších předpisů), ze kterých vycházejí naše směrnice:

* zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví
* vyhláška č. 500/2002 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, pro účetní jednotky, které jsou podnikateli – účtujícími v soustavě podvojného účetnictví
* české účetní standardy pro podnikatele
* zákon č. 40/1964 Sb., občanský zákoník
* zákon č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník
* zákon č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků
* zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů
* zákon č. 593/1992 Sb., o rezervách pro zjištění základu daně z příjmů
* zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty
* zákon č. 16/1993 Sb., o silniční dani
* zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce a další

Směrnice on-line Adresa : http://www.smernice.com
Kategorie: Obchody a služby
Klíčová slova: účetní, vnitřní, vnitropodnikové, směrnice on-line, účetnictví
Uloženo: 14.03.2010
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde