Patchwork

Patchwork má svůj počátek již ve starověku, ale v podobě v jaké patchwork známe dnes, má historii asi dvousetletou.
Nejstarší zmínky o technice patchwork

Již v orientu před tisíci lety sešívali lidé kousky látek či barevných kůží a ty poté ozdobně prošívali. Také tito lidé znali a používali prošívání několika vrstev látky. Technika quiltu byla známá i lidem v Persii, Egyptě, Řecku a antickém Římě. Během 11. a 12. století se tyto znalosti a dovednosti sešívání a prošívání látek dostaly s křižáky do Evropy.
Patchwork v období novověku

V novodobých dějinách se techniky sešívání a prošívání látek dostaly s prvními osadníky do Ameriky. Poté, co se v Americe rozvinul textilní průmysl, mohly se techniky pouhého sešívání a prošívání kousků látek proměnit v patchwork a quiltování, které známe dnes. Právě v období novověku se sešívání látek, v podobě boje o přežití, proměnilo v umělecké řemeslo až po samostatný umělecký obor.

Z Ameriky se toto pojetí techniky patchwork rozšířilo do celého světa a zhotovování quiltů je považováno za osobité americké řemeslo. Zpočátku šlo výhradně o ruční práci předávanou z generace na generaci. V 19. století, s vynálezem šicího stroje, došlo k urychlení práce a ke vzniku nových patchworkových vzorů a patchworkových postupů. Ty postupně začaly vycházet v časopisech, které se v svých počátcích zabývaly nejen návody na patchwork, ale i jinými ručními pracemi. To přineslo masové rozšíření povědomí o patchworku.

V druhé polovině 20. století začalo vznikat nové průmyslové odvětví, které se zabývá výrobou látek na patchwork a pomůcek pro patchwork. Dochází ke znovuobjevení starých patchworkových předloh a patchworkových vzorů, ale také k rozvoji nových patchworkových postupů a patchworkových technik, které využívají moderní pomůcky pro patchwork. Rovněž vzniká nové umělecké odvětví známé jako Artpatchwork.
Patchwork v České republice

V České republice se Patchwork objevuje až v posledním desetiletí. Zhruba kolem roku 2000 byl založen První Moravský patchworkový klub a v roce 2006 byl ustaven Český národní klub – Bohemia patchwork klub. V roce 2007 se v Praze uskutečnila mezinárodní patchworková výstava – Prague Patchwork Meeting.
Patchwork Adresa : http://www.patchworkbrno.cz
Kategorie: Kultura, umění­, hudba
Klíčová slova: patchwork brno, patchwork, patchwork návody, patchwork postupy
Uloženo: 03.11.2011
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde