Folklorní soubor

Folklórní soubor Lipka, který vznikl v roce 2007 při Kulturním domě Dubina v Pardubicích, navazuje svou činností na bohatý odkaz Souboru písní a tanců Lipka. V současné době již sdružuje přes 30 nadšených tanečnic, tanečníků, muzikantek a muzikantů. Repertoár souboru tvoří písně a tance především z Pardubicka, Hradecka, Chrudimska a českého Horácka.

Během první sezony znovuobnovené činnosti se soubor představil při různých příležitostech nejen domácímu pardubickému publiku, ale navštívil a vystoupil již na čtyřech folklorních festivalech v různých koutech Čech - jubilejním 15. MFF Klatovy, Adámkových slavnostech v Hlinsku, MFF Pardubice-Hradec Králové a MFF Tolštejnského panství v Krásné Lípě.

Na počátku činnosti Souboru písní a tanců Lipka byl roku 1981 zájem několika jedinců vybudovat v regionu (kde zcela vymizela folklórní tradice) národopisný kolektiv, který by upozornil veřejnost na bohaté lidové umění oblasti Polabí. Během následujících více než dvaceti let své existence absolvoval nespočet vystoupení nejen v Československé, resp. České republice, ale i v zahraničí (např. Německu, Švédsku, Bulharsku či Řecku), získal četná ocenění a natáčel pro Československou televizi a rozhlas.

Folklorní soubor Adresa : http://www.fslipka.cz/
Kategorie: Kultura, umění­, hudba
Klíčová slova: Folklorní soubor
Uloženo: 12.09.2010
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde