Mobilní telefony s dotykovým displejem

Mobilní telefony s dotykovým displejem se stávají čím dál tím více populárnější a hlavně cenově dostupnější. Boom v dotykových displejích u mobilů odstartoval iPhone. Ceny se již nepohybují v desítkách tisíc, ale mobilní telefon s dotykovým displejem pořídíte již od 3000,- Kč.

A jaké tedy máme typy dotykových displejů a jaké jsou jejich výhody a nevýhody? Dotykové displeje jsou buď kapacitní nebo rezistivní. Každý typ funguje trošku jinak:
Rezistivní displej

U rezistivního displeje se na povrchu nachází pružná membrána, která je zespodu pokrytá kovovým povlakem. Pod membránou je další vodivá vrstva, která je pevná. Mezi oběma vrstvami se nachází vzduchová mezera, která od sebe obě vrstvy odděluje. Při dotyku se horní vrstva dotkne se té spodní a v místě dotyku začne procházet elektrický proud. Na základě toho vyhodnocovací jednotka vypočítá polohu bodu dotyku. Ovládat displej můžeme prstem nebo tužkou.

Výhodou tohoto řešení displeje je především to, že k dotyku lze použít prakticky cokoli. Záleží jen na tlaku na horní vrstvu. Rezistivní dotykové displeje jsou velice odolné.
Kapacitní displej

Na rozdíl od rezistivního displeje je kapacitní založen na vodivosti lidského těla. Proto mobil můžete ovládat jen prstem ruky, tužka vám bude k ničemu. Při stisku prstem vznikne mezi okraji displeje a vodivou rukou kapacita, přes kterou se uzavře elektrický obvod. Pomocí analýzy vzniklých kapacit se přesně určí poloha prstu. Výhodou použití této technologie je vysoká mechanická odolnost displeje, nevýhodou je, že na ovládání musí být použit elektricky vodivý předmět.
Ochranné fólie

Velkým problémem mají mobilní telefony s dotykovým displejem je jejich náchylnost na poškrábání a poškození. Problém také nastává např. Při ostrém sluníčku, pak cokoli přečíst na displeji je nemožné. Pro ochranu a pro pohodlnější užívání si můžeme pořídit ochrannou folii. Díky folii ochráníme displej před poškrábáním a při použití speciální folie budeme bez problému mobil využívat i na přímém slunci.

Mobilní telefon má mnoho parametrů. Vyberte si ten správný na portálu cenypodlupou.cz. Porovnání cen z eshopů.
Mobilní telefony s dotykovým displejem Adresa : http://mobilni-telefony.cenypodlupou.cz/mobilni-telefony-cid383.html
Kategorie: Internet, email, služby
Klíčová slova: MOBILNÍ TELEFONY, POROVNÁNÍ MOBILŮ
Uloženo: 20.12.2010
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: Anketní­ systém - ankety, nástěnky, vzkazní­ky zdarma.

 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde