obec Slatina | oficiální stránky obce

Obec Slatina, leží jihozápadně od hlavního města České republiky - Prahy, okolo 1,5-2 hodin jízdy autem ve směru na Strakonice, Blatnou, Horažďovice. Slatina u Horažďovic byla založena v polovině 12. století, okolo roku 1150 a patří mezi nejstarší v okolí. Během stavby církevního dvora Svatojiřským klášterem zde byl okolo roku 1220 postaven dřevěný kostel. První v okolí. Svatojiřský klášter vlastnil dvůr ve Slatině až do roku 1254. Kostel ve Slatině byl vypálen husitskými vojsky v roce 1421, když husitský vůdce Žižka táhl se svým vojskem na hrad Rábí. Ve Slatině se vystřídalo celkem 11 vlastníků. Posledními byli Páni z Chanovic, jmenovitě baron Goldegg.
Bohatá historie a pámátky židovské minulosti

Obec Slatina je významná i z kulturního hlediska. Neodmyslitelnou částí obce je i její židovská historie s počátky v 17. století, kdy majitel Slatiny, Kunáš z Machovic začal s postupným usazováním židů ve Slatině. Nabídl jim k odprodeji pozemky pro stavbu jejich vlastních domů, které později daly základ slatinskému ghetu. V roce 1723 byl poblíž obce postaven židovský hřbitov. Původní malá dřevěná synagoga byla v roce 1868 nahrazena novou stavbou. Byla postavena nová zděná synagoga, na vesnické poměry velmi honosná stavba. Pozůstatky židovského gheta, synagogy a hřbitova tvoří díky svému rozsahu ojedinělý komplex židovského osídlení. Podrobnější informace naleznete v sekci "Historie obce" a "Židovské památky - Synagoga a židovský hřbitov Slatina".

Synagoga Slatina (Kulturní památka)

Původní dřevěná slatinská synagoga stála v centru ghetta. Stála na čtyřech nosných dřevěných sloupech. Byla velmi malá, o rozměrech asi 8 x 6 metrů.Kulturní památka

Synagoga Slatina je kulturní památkouNová synagoga ve Slatině je samostatně stojící patrová, prostě klasicistní stavba s valbovou střechou. Vnější rozměry budovy činí 18,9 x 11,4 m, výška po hlavní římsu 7 m. Vystavěna byla v roce 1868 (podle některých pramenů již v roce 1850). Bohoslužby zde probíhaly až do roku 1912. V září roku 1917 opustil Slatinu poslední Žid a téhož roku byla synagoga zakoupena za 10 800 Kčs obchodníkem a učitelem hudby panem Karlem Volmutem. Podnikavě ze "šůlu" přestavěl kupecký krám a z modlitebny stodolu. Po druhé světové válce se odstěhoval a opuštená stavba sloužila k různým účelům obce i vzniknuvšího Jednotného zemědělského družstva. Když pak synagoga byla využívána družstvem ke skladování strojených hnojiv zdálo se, že její osud je zpečetěn. Naštestí ji po sloučení družstev tehdejší vlastník JZD Svéradice v roce 1975 prodalo a noví vlastníci ji v roce 1983 obnovili do dnešní podoby.

Židovský hřbitov Slatina

Židovský hřbitov Slatina se rozprostírá asi 1km severně od slatinské návsi, v lese, západně od silnice vedoucí do Chanovic a Bezděkova. S rozměry 58 x 28 metrů zaujímá plochu 1624 m². Od okolí je oddělen 2 metry vysokou kamennou zdí, již značně narušenou.

Židovský hřbitov představuje místo posledního odpočinku řady generací slatinských Židů, ale i Židů z širokého okolí, mezi něž patřily i významné osobnosti, představitelé židovské obce Slatina a učení rabíni. Židé ze Slatiny a širokého okolí sem byli pohřbíváni již od roku 1668. Až 9. března 1723 povolil slatinským Židům zřízení hřbitova tehdejší majitel Slatiny, Václav Ferdinand Kunáš z Machovic. Podle zřizovací listiny měl hřbitov rozměry 8 x 8 sáhů (15 x 15 metrů).


obec Slatina | oficiální stránky obce Adresa : http://www.obec-slatina.eu
Kategorie: Instituce, organizace, úřady
Klíčová slova: Slatina, obec Slatina, synagoga, židovský hřbitov
Uloženo: 29.01.2010
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde