Čas jsou prý peníze. Získejte navíc!

Téměř každé ráno vstaneme, jdeme do práce, a po náročném dni se domů vracíme unavení. V tu chvíli nás čeká ovšem ještě další spousta povinností. Uvařit večeři, udělat úkoly s dětmi, vyžehlit manželovu košili, připravit se na další den … Když je konečně vše hotovo, je čas jít spát. Celý týden tak vlastně netrpělivě očekáváme víkend, který je pro nás nadějí, že se po nezbytném vypořádání se s drhnutím podlahy a dalšími domácími pracemi, možná dostaneme k tomu, co děláme rádi a pro zábavu.

Time-management?


Ať už chceme nebo ne, určité plánování našich aktivit je v životě nezbytné. Naplánovat práci, volný čas, rodinu, úklid a domácí práce není ale vůbec jednoduché. Pokud se to ale naučíme, můžeme si ušetřit mnoho zbytečného stresu způsobeného kolizemi pracovních schůzek s vyzvedáváním dětí ze školky tím, že najednou nevíme, kam dřív skočit, a navíc ušetřit čas pro příjemnější činnosti!

Time-management nám tedy pomáhá efektivně pracovat s časem. Stačí začít tím, že si naplánujeme v bodech naše týdenní aktivity a po dobu čtrnácti dní si budeme zaznamenávat, kolik času čím strávíme. Toto je důležité zejména ze začátku, naše hlava nám totiž často lže, když si snaží rozvzpomenout, co jsme ten který den a hodinu dělali. Zpětně se tak můžeme podívat, kolik času jsme strávili například sledováním televize, žehlením, nákupy nebo sportem, a do budoucna zkusit svoje aktivity přesunout tak, aby dávaly větší smysl.

Úspora času v domácnosti

Jestliže vlastníte dům nebo zahradu, jistě víte, jak časově náročná je jejich údržba i s kvalitním time-managementem. Od zavlažování trávníku a venkovních prací kolem domu až po náročnější čistění interiéru. Víkendy tak namísto hraní si s dětmi nebo věnování se koníčkům trávíme další prací jen proto, aby náš majetek vypadal stále stejně dobře. Nežijeme v momentu a vlastně si ho pořádně ani nikdy neužijeme.

I na to se dá dnes ale vyzrát! V prvé řadě bychom se měli zamyslet nad tím, zda jsou opravdu všechny námi prováděné domácí činnosti nezbytné a zda musíme mít opravdu vyžehlené všechny ponožky? Navíc dnes existuje řada moderních vymožeností, které nám mohou ulehčit úklid domácnosti i jiné domácí práce. Doby, kdy bychom museli úklidem trávit celé dny, jsou dávno pryč.

Čas jako omezený zdroj

Ať už jde tedy o osobní čas každého z nás (v domácnosti, při koníčcích apod. ) nebo o čas a efektivitu ve firmě, čas je skutečně omezeným zdrojem. Obecně známé rčení, že čas jsou peníze, nemá však tak úplně pravdu. Čas je především život, je nenahraditelný a měli bychom ho trávit co nejvíce tak, jak chceme a s kým chceme. Z každodenního života můžeme vidět, že volný čas navíc vrací lidem energii a ti jsou pak schopní si více užít i práci samotnou.

Je věcí každého z nás, jak s ním budeme hospodařit, nicméně snad všichni bychom si přáli využít jej smysluplně a efektivně. Měli bychom tedy využít všech možností, jak si ulehčit život a čas na tyto aktivity si pravidelně vyhradit. Čím dříve se naučíme si naše aktivity efektivně plánovat, tím dříve se nám začnou hromadit benefity a naspořený čas... nu, a vlastně i ty peníze!


Čas jsou prý peníze. Získejte navíc! Adresa : http://www.karcher.cz
Kategorie: Bydlení­, nemovitosti
Klíčová slova: Karcher, parní čističe, zavlažování trávníku, úklid, žehlení, domácnost
Uloženo: 01.07.2013
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde