Jak na komín?

Trápí vás technické parametry komína , nevíte jak na jeho kontrolu, nebo jste se právě s někým vsadili o to, jaký vliv má síla větru na tah komína? Tento článek vám nabídne několik pro laika srozumitelných rad a k tomu vyjmenuje i základní parametry, které by měl každý komín mít.

Komín by měl být v první řadě bezpečný. Kvůli požární ochraně musí být v takovém stavu, aby nemohlo jeho vlivem, či nedostatečnou údržbou dojít k požáru. Proto je také nutné ho pravidelně čistit ve lhůtách stanovených pro jednotlivé druhy komínů a kontrolovat ho s odborníkem, který vám v případě kladného hodnocení vydá Zprávu o provedení kontroly spalinové cesty. Není radno, to podceňovat. Kdyby vám totiž v případě kontroly přišli na to, že na komín nemáte platnou revizní zprávu, nebo zprávu o provedení kontroly spalinové cesty posledních 12 měsíců nebyla žádná revize komína provedena, mohli byste dostat pokutu až 25 tisíc korun.

A jak se na revizi nebo kontrolu můžete připravit? V podstatě nijak. Nedostatky se řeší až po odborné kontrole. Odborník v oblasti komínů posoudí, zda je hořlavá stavební konstrukce dostatečně daleko. Zhodnotí celkový stav komína a ověří, zda je k němu zajištěn bezpečný a volný přístup. Nakonec ještě zhodnotí celkové uspořádání spalinových cest v souvislosti se stavební konstrukcí, dalšími prostory a střechou.

Co se týká parametrů komína na pevná paliva, podle českých norem by měl na výšku měřit minimálně 5 metrů, a to od připojení sopouchu až po ústí pro komíny na kapalná a plynná paliva je tato minimální účinná výška 4 metry. Pokud je tato výška menší, je pro prodloužení možné použít nerezový nástavec, nebo spalinový ventilátor pro odvod spalin.

Na komínový tah má vliv i proudění okolního vzduchu. Pokud je tedy například bezvětří, pak se komínový tah chová podle empirických vzorců. Pokud ale fouká vítr, začíná mít vliv i na tento tah. Jeho vliv může být kladný, ale i záporný. Záleží na více faktorech, které toto mohou ovlivňovat. Například pokud vítr vane přes hřeben střechy směrem od komína, pak může spaliny „vytahovat“ z komína a zvyšovat komínový tah. Stejně tak ale může spaliny srážet a tah naopak snižovat. To pokud je komín umístěný ze strany za hřebenem střechy. Z toho je pak i úměrná rychlost proudění větru. Čím větší rychlost, tím větší účinky na komínový tah.

 

 
Jak na komín? Adresa : http://pr-web.cz/jak-na-komin/
Kategorie: Bydlení­, nemovitosti
Klíčová slova: komín,komínový tah,komíny,revize komínů
Uloženo: 01.10.2012
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde