Jak si vybrat zasklívací systém – 1. díl

Podle čeho vybrat správný zasklívací systém? Tyto a několik dalších otázek jsme položili panu Josefu Šenkovi, technickému řediteli společnosti ALUMISTR, která je jedním z výrobců hliníkových zasklívacích systémů a má i vlastní vývojové pracoviště.

Co pozitivního mi jako zákazníkovi přinese zasklení balkonu nebo lodžie?
Zasklení lodžie je pro zákazníka výhodné z mnoha důvodů. Byt či dům získá moderní designový vzhled, a tím ho zároveň vlastně i zhodnotíte. Systém je bezpečný jak pro člověka na balkoně, tak pro člověka procházejícího pod balkonem, je uzamykatelný, takže zvýšíte ochranu bytu proti zlodějům. Zasklením balkonu získáte další životní prostor, a to otevřený nebo uzavřený - podle nálady či počasí. Systém vás ochrání proti hluku, prachu, exhalacím a nepříznivému počasí. Je také tepelnou izolací, která znamená úsporu energií, takže ušetříte.

To jsou opravdu pádné argumenty. Když se tedy rozhodnu pro zasklení balkonu, podle jakých kritérií vybrat produkt?
Já bych doporučil podívat se na širší nabídku třeba na internetu, pak se podívat na ukázky instalací, případně si sehnat konkrétní reference od jiného zákazníka. Z vlastní zkušenosti vím, že je lepší obrátit se na českého výrobce a dát si práci s hledáním informací o historii firmy, o tom, co má firma za sebou, jaká je její velikost, počet zaměstnanců, zda má vlastní výrobní prostory atd. – to vše svědčí o kvalitě firmy. Dejte si pozor na těžko identifikovatelný dovoz.

Dále se podívejte na servis a samozřejmě si nechte zkalkulovat cenu. Tu porovnejte s kvalitou používaných materiálů i precizností provedení. To nejlevnější obvykle nebývá nejlepší, je třeba zvolit správný poměr cena a užitné vlastnosti, tedy přínos pro zákazníka. Také doporučuji si vždy pohlídat, zda smlouva o provedení díla obsahuje veškeré doplňkové práce, jako je lištování, tmelení, meziskelní těsnění atd. Často se setkáváme se situací, kdy je v ceně pouze zasklení a další práce jsou za příplatek, potom může být zákazník velmi nepříjemně překvapen výslednou cenou.

Jaké systémy pro zasklení lodžií a balkonů na trhu najdeme?
Systémy pro zasklení lodžií a balkonů běžně prodávané na českém trhu se v zásadě rozdělují na rámové a bezrámové. Pro každý balkon je vhodný jiný typ systému – pro běžného zákazníka není výběr správného systému určitě jednoduchý.



Jak se liší rámové a bezrámové systémy pro zasklení lodžií?
Naše firma vyrábí oba systémy, rozdíly tedy vysvětlím na našem portfoliu produktů. V nabídce máme tři rámové hliníkové systémy - AluPlus, AluCombi a AluTerm a dva bezrámové systémy AluVista a AluVerso. Pro zasklení balkonů a lodžií se nejvíce používá rámový systém AluPlus a bezrámový AluVista.

U rámového systému AluPlus jsou skla vsazena do hliníkového rámu, čili klasicky jako u běžného okna, jen s tím rozdílem, že se okna při otevření zasouvají za sebe, nikoliv otevírají do prostoru balkonu. Díky vertikálním profilům, které do sebe navzájem zapadají, je tento systém těsnější a lépe odolává poryvům větru, proto je AluPlus vhodný na balkony a lodžie, které jsou zatíženy větrem. Jednotlivá křídla se pohybují po spodní kolejnici pomocí nerezových ložisek. Pohyb je velmi hladký a otevírání a zavírání je velmi snadné (z tohoto pohledu je tento typ zasklení vhodný zejména pro starší osoby nebo osoby tělesně postižené). Rámový hliníkový systém nezabírá vnitřní prostor balkonu nebo lodžie, který je tedy možné využít v celém rozsahu. Výhoda rámového systému rovněž spočívá v tom, že za celou jeho plochu je možné jednoduše nainstalovat žaluzie a do systému je možné navíc zabudovat sítě proti hmyzu.

Můžete popsat i výhody bezrámových systémů?
Hlavní předností těchto systémů je, že vzhled nenarušují vertikální profily a prosklená plocha tak působí kompaktně. U obou systémů se křídla posouvají a otvírají do vnitřního prostoru lodžie nebo balkonu, což umožňuje snadné umývání venkovní strany skel. Standardní součástí dodávky je meziskelní těsnění, a stejně tak uzamykání je rovněž standardem.

Jak na zasklení atypických balkonů s nepravidelnými tvary?
Ideální pro netradiční řešení je systém AluVerso, který si poradí s oblouky, víceúhelníky i jinými lomenými nepravidelnými tvary.

A kdy tedy zvolit rámový a kdy bezrámový zasklívací systém?
Důležité je, co od zaskleného prostoru očekáváte. Zda je to ochrana proti nepříznivému počasí, nebo tím chcete získat další prostor, anebo mít například klid od sousedů. Vždy tedy záleží na konkrétních požadavcích a představách zákazníka, ale rovněž vždy záleží na možnostech stavby – co daný balkon nebo lodžie umožňuje. Nejlepší je návštěva technika realizační firmy u daného zákazníka, aby mohl posoudit danou situaci a doporučit to nejlepší řešení. Každý balkon nebo lodžie je jiný a každý je nutné řešit jednotlivě.

Výběr záleží v podstatě na zákazníkovi, ale doporučuji se neřídit jen vkusem, tedy vzhledem daného systému - jestli se vám víc líbí celistvá skleněná plocha bez rámů, nebo rámy, které mohou být například barevně sladěny s omítkou. Ale je nutné zvážit i užitné vlastnosti systému – bezrámový systém se snáze umývá, umožňuje otevřít více prostoru balkonu; rámový systém má zase jednodušší systém otevírání a zavírání a nezabírá prostor například pro sušáky na prádlo. Těch rozdílů je samozřejmě více – je to potřeba vidět a vyzkoušet.

Jak si vybrat zasklívací systém – 1. díl Adresa : http://www.alumistr.cz/
Kategorie: Bydlení­, nemovitosti
Klíčová slova: balkóny, lodžie
Uloženo: 17.07.2012
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: 1
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde