Na co se zaměřit při výběru postele

Nejdůležitějším kusem nábytku v každé ložnici je bezpochyby správná postel. Každý kdo se rozhoduje pořídit si postel většinou chce, aby mu vydržela co nejdéle a aby to nebyla jednorázová investice.

Materiál postele je zcela jistě to první, co přiláká při výběru náš pohled. Vzhled postelí a jejich barevné provedení jsou velice rozmanité, výběr vhodného typu je zcela závislý na vkusu každého zákazníka. Postele dle materiálu můžete dělit na postele z masivu borovice, smrku nebo buku. Dále můžete vybírat z postelí s dýhovaným rámem nebo postele z lamina, které jsou cenově dostupnější než masivní postele.

Další postele ze kterých můžete vybírat jsou postele kovové postele nebo čalouněné postele, kde je široká nabídka různých tvarů a typů.
Zajímavou kategorií v oblasti ložnicového nábytku jsou postele s úložným prostorem, který můžete využít k uložení lůžkovin. Některé úložné prostory jsou vyráběny ve formě přistýlek, které nabízejí další lůžko, jenž můžete využít k příležitostému přespání návštěvy.

Rozměry postele volíme především podle velikosti ložnice do které má být postel určena. Průchod kolem postele by měl zůstat alespoň 60 cm volný. Optimální šířka pro manželské postele je 180 cm. Pokud máte malý byt nebo zařizujete malou ložnici, je lepší zvolit si postel pro matraci šíře 160 cm. Pokud řešíme spaní pro jednoho, nejčastěji vybíráme postele o rozměru 90x200 cm. Větší komfort spánku pro jednoho nám pak nabízí postele 120 nebo 140 x 200 cm, které v případě potřeby nabízí prostor pro příležitostné spaní další osoby.

Při volbě šířky postele je potřeba mít na paměti, že rám postele bývá zpravidla o 5 cm širší na každou stranu, než je rozměr matrace. Především pokud se jedná o postele z masivu, býva velikost rámu silnější.

Délku postele určuje výška osoby, která bude postel užívat. Nejpoužívanější délka postele je 200 cm. U některých modelů postelí lze prodloužit délku na 210 či 220 cm tak, aby byla matrace alespoň o 15-20 centimetrů delší než je výška osoby.

Výška ložné plochy se dá částečně ovlivnit výběrem postele. Můžeme ji také upravit výběrem správně vysoké matrace nebo zvolením vhodného roštu. Právě výšku roštu lze u některých postelí nastavovat pomocí speciálních kovových patek, čímž si výslednou výšku postele nastavíme podle vlastní potřeby. Standardně bývá lehací plocha nejčastěji cca 40-50 cm nad zemí, kdy je ulehání a vstávání pro dospělou osobu nejpohodlnější. Starší lidé volí spíše vyvýšené modely postelí s výškou ložné plochy cca 50-60 cm nad zemí – dnes se postele s touto lehací plochou nazývají senior. Tyto postele ovšem nejsou určeny pouze pro starší osoby. Mohou si ji pořídit všichni, kteří mají rádi robustní postele.
Na co se zaměřit při výběru postele Adresa : http://www.loznice-intena.cz
Kategorie: Bydlení­, nemovitosti
Klíčová slova: postel, postel z masivu
Uloženo: 29.06.2012
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde