Čištění jezírek a rybníků

Výsledkem působení bakteriální směsi Bacti JR v jezírkách a rybníčkách je rozklad organických usazenin na dně i ve vodním sloupci pomocí vysoce mobilních přírodních nemodifikovaných aerobních bakterií a fakultativních anaerobních bakterií s pozitivní chemotaxou (mohou rozpoznat typ odpadu a plavat k němu). Současně dochází k výraznému snížení fosforu a chlorofylu A, který je měřítkem koncentrace řas (likviduje látky podporující růst řas), fosfátů a zakalení ve vodním sloupci. Naopak dochází k nárustu obsahu kyslíku ve vodě. Při pravidelném používání bakteriální směsi Bacti JR dochází k reprodukci bakterií, což má za následek nepřetržité čištění jezírek a rybníčků.

V roce 2011 jsme prováděli praktické testování (od května do září) na rozmanitých vodních plochách, kde jsme sledovali a měřili různé hodnoty.

Jezírka na golfových hřištích - postupné odbourání zakalení ve vodním sloupci, voda byla čistá bez náznaku řas, dřívější mírný zápach byl odstraněn, biologická rovnováha dosažena do čtyř týdnů, podepsána spolupráce na další roky.

Chovné rybníky na jižní Moravě a v jižních Čechách - hlavní požadavek byl snížit fosfor a zvýšit obsah kyslíku ve vodě. Tyto požadované parametry jsme dosáhli již během prvních tří týdnů, postupně došlo k dalšímu zlepšení, ale již pozvolna. Občas používali k dezinfekci chlorové vápno, během testování to nebylo potřeba. Dříve byl pravidelný výskyt sinic, po dobu dávkování tento problém nenastal. Bakteriální směs v žádném případě nesnižuje množství planktonu ve vodě. Podepsána spolupráce na další roky.

Soustava dočišťovacích rybníků z potravinářské výroby - úkolem bylo snížit sledované hodnoty (BSK5, CHSK, NL) ve čtyřech po sobě jdoucích rybníkách na předepsané hodnoty. Doposud to potravinářská firma nesplňovala, platila pokuty za některé překračované hodnoty. Do tří měsíců byly všechny sledované hodnoty v pořádku, zejména BSK5 kleslo velmi výrazně. Vodu za čtvrtého rybníka dnes mohou používat k zavlažování velkého ovocného sadu. V prvním rybníku byl vždy značný zápach, ten se dnes objevuje pouze nárazově v době většího vypouštění odpadních vod z výroby. Podepsána spolupráce na další roky.

Rybníčky, okrasná jezírka, koupací biotopy - voda zůstala po celé období čistá, průhledná. Výskyt řas či sinic byl eliminovám k plné spokojenosti majitele. Případný výskyt zápachu se neobjevil, výrobek Bacti JR je možné bez výhrad doporučit do koupacích biotopů. Biologická rovnováha dosažena do čtyř týdnů.

Závěrem ještě několik technických poznámek.
Bakteriální směs se sype přímo na vodní hladinu na několik míst bez nutnosti aktivace. Jedná se o naprosto bezpečný výrobek jak pro vodní živočichy, tak člověka - nelze jej v žádném případě předávkovat. Teplotní rozmezí pro používání bakteriální směsi Bacti JR je 5 - 35°C, rozmezí pH je 5 - 10. Při používání tohoto výrobku je důležité nepoužívat současně dezinfekční prostředky nebo přípravky na bázi chlóru.

Čištění jezírek a rybníků Adresa : http://www.bakterie-enzymy.cz/jezirka-rybnicky-bacti-jr-05kg/d-72233/
Kategorie: Bydlení­, nemovitosti
Klíčová slova: Bacti JR, bakterie, enzymy
Uloženo: 13.09.2011
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde