Jak se starat o zahradní nábytek

Předtím než si zahradní nábytek pořídíte, je vhodné si zjistit mnohé o jeho materiálu a hlavně následné péči. Pokud si totiž chceme udržet zahradní nábytek stále jako nový, je nutné se o něj pravidelně starat. Materiály, z nichž je zahradní nábytek většinou vyráběn, je ve většině případů velmi kvalitní a odolní vůči přírodním vlivům. Avšak díky těmto vlivům se životnost zahradního nábytku zkracuje a údržba je složitější. Zahradní nábytek (i ten kvalitnější) je vhodné zakrývat ochrannou plachtou nebo v případě silného deště schovávat pod přístřešek, pokud není umístěn po zastřešeným zahradním přístřeškem. Pokud je váš nábytek vybaven polstrovanými materiály, je vhodné jej také odejmout a uložit do suchého místa nebo si pořídit speciální nepromokavé boxy na tyto materiály.

Pokud chráníme zahradní nábytek před nepříznivými vnějšími vlivy, určitě mu jen prospíváme a nábytek se nám za to odvděčí dlouhou životností. Avšak i při pravidelném ukrývání před těmito vlivy je nutné se o něj pravidelně starat. U plastového nábytku není údržba příliš náročná. Stačí jej pouze setřít vlhkým hadříkem s vhodným saponátem. V případě nebo hliníkového nábytku se doporučuje jej umýt a nechat volně oschnout. Také podle potřeby je nutné jej občas natřít barvou. Nezapomeňtě, že pokud je hliník poškrábaný, je nutné jej nejdříve celý obrousit a poté nanést speciální vrstvu na hliníkový zahradní nábytek a poté teprve natřít. Jedním z nejvíce odolným nábytkem je kov. Ten, pokud je kvalitní a pokud na něj výrobce nanesl speciální ochrannou vrstvu, která chrání před, Vám bezesporu vydrží. U tohoto materiálu není dokonce ani nutné jej na zimu uklízet do suchého prostředí. U všech těchto materiálů je nutné brát v potaz doplňkové materiály, které nemusí vyžadovat stejnou péči jako jejich materiál hlavní.

A konečně jeden z nejoblíbenějších, avšak na údržbu velmi náročný, je dřevo. O to je nutné náležitě se starat, pokud chcete, aby vám nějakou dobu vydržel. Zahradní nábytek z tvrdého dřeva se většinou při výrobě napouští olejem. Avšak my vám doporučujeme jej natřít speciálním olejem ještě před jeho prvním použitím. Pamatujte, že dřevěný zahradní nábytek se nesmí umývat ještě předtím, než je naolejován a také před tím, než si zvykne na přírodní vlivy. Pokud splníte tyto dvě základní kritéria a budete je opakovat i v průběhu, jsme si jisti, že vám nábytek vydrží krásný po dlouhá léta.

Výrobci kvalitního zahradního nábytku většinou uvádí v příbalovém letáku, jak se o nábytek starat. Řiďte se tedy těmito pokyny. Pokud zde uvedeny nejsou, nábytek hadrou důkladně omyjte. Pokud jsou na něm stále skvrny, je vhodné použít vysokotlaké hadice.

Velmi důležité je také nábytek schovávat na zimu. Neschovávejte jej na příliš suchá místa, garáž je ideální. Také nábytek nepřekrývejte igelitovými či jinými plachtami. Dřevěný nábytek by tak mohl shnít. Jediný nábytek, který můžete nechat venku i přes zimu je hliníkový a ratanový. Avšak, pokud tu možnost máte, doporučujeme schovávat jakýkoliv nábytek.
Jak se starat o zahradní nábytek Adresa : http://www.vetas.cz
Kategorie: Bydlení­, nemovitosti
Klíčová slova: zahradní, nábytek
Uloženo: 08.04.2011
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde