Dřevěné podlahy a péče o ně

Dřevěné podlahy jsou jednoznačně současným trendem mezi podlahami. Mají velmi dlouhou životnost. Avšak jen pokud se o ně náležitě staráme. Pokud si pořídíme kvalitní a drahou dřevěnou podhlavu, musíme mít na vědomí, že je nutné se o ni náležitě starat, jinak si ji stále krásnou neudržíme. Přece jen je dřevo přírodní materiál, který vyžaduje péči a vytvoření vhodných podmínek k existenci.

Základním pravidlem při údržbě a čištění dřevěné podlahy je, že dřevo nesnáší vlhkost. Pro každodenní úpravu a údržbu používáme pouze smetáček či vysavač s nádstavcem na podlahy. To ovšem víme, že nemůže být dostačující. Každá podlaha potřebuje minimálně jednou týdně pořádně vytřít vodou. Musíme mít však na paměti, že podlahu máme v bytě a voda by mohla dřevo velmi zničit. Při tomto čištění použijeme vlhký mop, který pořádně vyždímáme. Dbejte na to, že mop či hadr musí být vyloženě jemně vlhký, aby nedošlo k poškození podlahy. Při čištění dřevěné podlahy opisujeme mopem po podlaze osmičky. To nám zajistí dokanale čistou podlahu. Při použití čistících prostředků na dřevěné podlahy zapomeňte na bežné mycí prostředky na nádobí. Hlavně pokud máte doma vysoce kvalitní dřevěnou podlahu. Tak byste vaši podlahu odsoudili pouze ke zkáze. Jestliže chcete, aby vaše dřevěná podlaha zůstala dlouhodobě krásná a jako nová, je nutné více zainvestovat do čistících prostředků. Vaše podlaha vám za to bude vděčná. Na trhu je nepřeberné množství vynikajících prostředků, které jsou určené na různé typy dřevěných podlah. Tyto přípravky většinou obsahují vosk, který na podlahu nanáší tenký film, který ji ochrání před škrábanci a jinými vnějšími vlivy.

Kromě pravidelného čištění podlahy vyžadují pravidelnou údržbu, kterou je nutné provádět v několika dlouhých časových intervalech. Zde opět záleží, jaký typ podlahy vlastníte. Pokud vlastníte dřevěnou olejovou podlahu, je nutné ji tak jedenkrát za 1 – 2 roky znovu natřít olejem. To zajistíme tak, že koupíme speciální přípravek na údržbu, kterým podlahu natřeme.

Pokud vlastníme voskovanou podlahu, je nutné je přeleštit. Na podlahu dle návodu rozetřeme či nastříkáme speciální voskový olej, který rozetřeme mopem a po uschnutí přeleštíme suchou hadrou. Tyto aplikace nám také mohou poskytnout specializované firmy. Obdobu lze použít u lakovaných podlah, kam místo voskového oleje naneseme speciální leštěnku, kterou následně setřeme.

V případě, pokud vlastníte parkety, tak ty se pouze drátkují a tím obnoví zašedlost a vrátí podlaze ztracenou barvu a jas.
Dřevěné podlahy a péče o ně Adresa : http://www.parketypodlahy.cz
Kategorie: Bydlení­, nemovitosti
Klíčová slova: dřevěné, podlahy
Uloženo: 08.04.2011
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde