Finské sauny

Historie saunování je dlouhá a sauna má blízké příbuzné i v růných kulturách: ruská baňa, inipi severoamerických Indiánů, turecká hamam anebo japonská onsen. Hřjivé teplo má prokazatelné blahodárné účinky

Existují dvě základní dělení sauny: suché sauny a vlhké sauny. Záleží jen na nás, kterou si oblíbíme.
• Vlhkým saunám se také říká parní sauny nebo parní sauny vybyvené výparníky. Tyto sauny jsou vyhřívány většinou generátorem páry a bývá v nich nižší teplota (37 až 53 °C).
• V suché sauně může být mnohem vyšší teplota a to až kolem 120 °C, přičemž vzduch v sauně je velmi suchý – relativní vlhkost se blíží nule. Suché sauny a finské sauny vyhřívají saunová kamna.

Finské sauny


Ve Finsku mají lidé ve svých příbytcích asi 1 212 000 soukromých saun (podle statistiky z roku 2002). Když připočteme sauny na chatách, pak je saun ve Finsku více než dva miliony . Není se čemu divit, ve Finsku má sauna už nejméně tisíciletou historii. Tradiční finské sauny jsou vyhřívány asi na 80° C. Kamna ve finských saunách lze navíc také polévat vodou a to dělá finské sauny jedinečnými.

Sauna a zdraví


V sauně pobýváme nejen kvůli saunové lázni, nýbrž pobyt v sauně obnovuje i naše duševní a tělesné síly. I když horko v sauně může začátečníkovi připadat jako za trest, pobyt v ní je ve skutečnosti velmi příjemný. K saunování nepotřebujeme nic jiného než ručník a alespoň půl hodinky času. Nejdříve se osprchujeme a důkladně umyjeme mýdlem. Pak vejdeme na pár minut do sauny a sledujeme, jak na nás teplo působí. Pokud už tepla máme dost, znovu se osvěžíme ve sprše, zchladíme se a pobyt v sauně jednou nebo dvakrát opakujeme. Ničeho se nemusí nováček obávat, pobyt v sauně je zcela bezpečný pokud neděláte něco , co je tělu nepříjemné.
Účinky sauny na zdravotní stav jsou velmi individuální. Opatrní musí být lidé s nízkým krevním tlakem, a také osoby pod vlivem alkoholu nebo drog, neboť v takovém stavu jsou účinky pobytu v sauně mnohem výraznější.

Některé z pozitivních účinků:
•Očista těla od toxických látek
•Úbytek váhy
•Relaxace duševní
•Relaxace fyzická
•Odpočinek
•Potlačení migrén

Jedinečným a často opomíjeným přínosem sauny je úleva pro játra v jejich nekonečném detoxikačním boji. Sauna vašim játrům uleví a reparuje je. Tento fakt je důležitým pro nefunkční nebo špatně fungující játra neb ledviny.

Nejlepší bude, když si pobyt v sauně vyzkoušíte sami. Uvidíte, jak se v ní budete cítit a rozhodnete se, jestli Vám saunování vyhovuje.
Finské sauny Adresa : http://www.finskasauna.cz
Kategorie: Bydlení­, nemovitosti
Klíčová slova: sauny
Uloženo: 18.12.2009
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde