Jak vybírat pneumatiky?

Otázka výběru pneumatik je zásadní a není dobré to podcenit. Každý zná základní rozdělení na letní a zimní, ale do hloubky tuto problematiku málokdo zkoumá. A to je škoda.
Základním kritériem při volbě pneumatik jsou rozměry disků. Všechny povolené rozměry pro Váš typ vozu jsou uvedené ve velkém technickém průkazu. Najdete tam informace o rozměru pneumatiky, indexu nosnosti a indexu rychlosti. Dobrým vodítkem jsou při výběru informace uvedené na bočnicích vašich stávajících pneumatik, pokud plánujete nákup stejného typu pneu. Splnění těchto kritérií vám zaručí, že vybrané pneu bude na discích sedět.
Promyslete si také, jakým způsobem plánujete s pneumatikami jezdit, jestli jste milovníkem rychlé jízdy anebo dopravních předpisů, a podle toho zvolte správnou rychlostní kategoriipneumatiky.

Zimní obutí


V zimním období majíletní pneumatiky na zledovatělém nebo zasněženém povrchu menší přilnavost než na suché a relativně teplé vozovce v létě. Zásadním kritériem pro přezutí je teplota. Při 7°C směs, ze které jsou vyrobeny letní pneumatiky, tvrdne a ztrácí tolik důležitou přilnavost k vozovce. Proto se vyrábějí zimní pneumatiky, které se starají o optimální přilnavost i v zimě. Společně s celoročními pneumatikami jsou označeny symbolem „M+S“ (mud and snow). Opravdové zimní pneu určené i na zasněžené silnice poznáte podle symbolu vločky. Minimální povolená hloubka dezénu činí u zimních pneu 4 mm. Zimní pneumatiky jsou oproti letním vyrobeny z měkčí směsi, a proto se rychleji opotřebovávají.

Údržba


Je důležité udržovat pneumatiky správně nahuštěné, aby nedocházelo ke zhoršení jízdních vlastností. Nízký tlak má na svědomí vyšší spotřebu paliva a delší brzdnou dráhu na mokré vozovce. Tlak v pneumatikách by se měl kontrolovat cca každé 4 týdny. Čas od času zkontrolujte hloubku dezénu a opotřebení. Minimální povolená hloubka dezénu je 1,6 mm.

Jak vybírat pneumatiky? Adresa : http://www.profi-pneu.cz/
Kategorie: Auto-Moto
Klíčová slova: pneu, pneumatiky, letní pneu, zimní pneu, letní pneumatiky, zimní pneumatiky, pn
Uloženo: 31.08.2011
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Další­ weby o autech: Ford Fiesta, malý Fiat Punto, oblí­bený Peugeot 206 a legendární­ luxusní­ automobil Dodge Viper.

 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde