Sušené české bylinky - Devětsil lékařský

Devětsil lékařský sušená bylinka, její historie a návody na zpracování. Masti, tinktury, nálevy, odvary. Klasické české bylinky jsou nedílnou součástí tradiční lidové medicíny a babských rad.
Nejstarší zmínka o devětsilu jako léčivu pochází z Anglie z druhé poloviny 16. století a starý recept hovoří o použití devětsilového prášku.
V minulosti byl devětsil známým prostředkem proti moru, a právě pro tyto své síly byl velmi uznávaný. V současnosti je jistou náhradou podbělu.

Devětsilu byly dříve přisuzovány zázračné léčivé účinky, čemuž napovídá i jeho název. Ve středověku byl totiž používán proti mnoha zákeřným chorobám.

Matthioli ve svém Herbáři připomíná použití prášku z oddenku devětsilu rozpuštěného v bílém vínu proti morovým zimnicím.

Kořen se zejména v minulosti užíval proti střevním parazitům.

Devětsil Patřil spolu s třezalkou, heřmánkem, tužebníkem, komonicí, mařinkou vonnou, devaterníkem penízkovým, bezovým květem a měsíčkem, mezi devatero kouzelných kvítí trhané o Svatojánské noci pro zjevení budoucnosti.: třezalku, heřmánek, tužebník, devětsil, komonici, mařinku vonnou, devaterník penízkový, bezový květ, měsíček.
Sušené české bylinky - Devětsil lékařský Adresa : http://devetsillekarsky.nolimit.cz/
Kategorie: život, zdraví­
Klíčová slova: Devětsil lékařský, sušené české bylinky, léčivé byliny, prodej bylinek, bylinkov
Uloženo: 06.11.2018
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde