Činky - základ posilování

Při první návštěvě fitness centra, zcela jistě Vás nejvíce nadchne rozmanitost cvičících trenažérů. Objevíme tady bench-press, leg-press, multi-press, ostatní striktně zaměřené přístroje a lavice. Avšak co je priorita č. 1 a co by mělo být v každém každé posilovně, jsou činky. Myslíme tím jejich adekvátní počet a dostatečně vybraný váhový rozestup mezi nimi. Zajisté se budete ptát, jak to? Fitness bez trenažérů si víceméně vybavit dokážete, ale bez činek? To je jako sprchovat se s deštíkem.

Víte, že s činkami můžete posilovat celé tělo? Defakto každá část těla jde posilovat s pomocí činek. Můžete protiřečit, že i na to jsou renažéry uzpůsobené. Ano, to jsou, jenže činky jsou i přes to základním a také stavebním prvkem celého fitnessu. Zajisté si vysvětlíme, proč. Jestli vás fitness zajímá, nebo ne, měli byste správně promyslet formu posilování. Tedy i znát typy činek. Můžete vybrat činky jednoruční, nebo obouruční. Ty dále rozdělujeme na pevné, tedy s neměnným závažím a činky nakládací.

Nakládací činky se skládají z činkové tyče, určité zátěže a pojistky. Je ještě další typ činek, které jsou situovány ve stojanu s plným zatížením (např. 60kg). V čince je mechanismus, který má na každé straně činky posuvný modul, kterým si určujete, jak moc nebo málo má být činka těžká. Po docvičení dáte činku zpátky do podstavce, kde si ji vezme a přenastaví jiný uživatel. Tyto činky jsou však docela náročné po finanční stránce, zahlédneme je jen málokdy ve větších fitness centrech. Nejobvyklejší jsou již uvedené činky pevné (univerzální), nakládací a aerobikové činky (ty jsou většinou lehké s pomocným poutkem na ruku).

Jak už jsme si říkali, činky jsou nejvíc frekventovaným posilovacím nástrojem. S jednoručními činkami posilujeme hrudník, biceps, triceps, můžeme je používat při dřepech, při výpadech na posilování nohou, lze s nimi posilovat svaly zádové. Velice dobrou volbou jsou jednoruční činky na posílení ramen. S obouručními činkami posilujete zase biceps a triceps, lze je užívat na mrtvý tah. Pokud si vybereme raději lomenou tyč,než rovnou, budeme posilovat bicepsy a tricepsy z jiného úhlu, což také přinese své výsledky. Zdali tedy zvažujete nějakou cvičební sadu a neradi byste vypadali jako zelený muž z komiksů (Hulk), zakoupení činek je nejspíš to správné. Budou vám stačit dvě jednoručky a jedna obouručka s rovnou tyčí.

Co se zátěže týče, to už musíte zvážit sami. Nikdy byste se ale neměli přeceňovat, protože si lehce ublížíte. Nakládací činky mají tu výhodu, že se dá dokupovat. Nic Vás tedy už nezastaví. Další věc, nad kterou byste měli popřemýšlet, zdali posilujete doma a kliky Vás už nebaví, je cvičící lavice. Ta vašemu posilování dá znovu nový rozměr. Ale o tom už vypráví náš další článek.
Činky - základ posilování Adresa : http://www.gekonsport.cz/
Kategorie: život, zdraví­
Klíčová slova: posilovat celé tělo, činky
Uloženo: 22.08.2013
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde