Stačí nám méně vitaminu C než krysám?

Dnešní doporučená denní dávka vitaminu C podle zákona je 80 mg denně. Věděli jste, že dokonce i krysa si za den vytvoří více vitaminu C? Proč tomu tak je? A kolik vitaminu C nám nařizuje užívat matka příroda? Tento příběh začal velmi, velmi dávno...
Před mnoha miliony let, kdy se předchůdci opic začali více vyvíjet, vznikalo mnoho nových druhů. V té době žili tito předchůdci v pralesech a k dispozici měli velké množství různorodého ovoce a další potravy a užívali si svého života, až do chvíle...

Vypravěč pohádek by vám řekl, že se tyto nadřazené druhy měly až moc dobře, že žily moc prostopášně a že je vyšší božstva chtěla potrestat. Vědci se ale domnívají, že v rámci vývoje se tyto organizmy snažily vyvíjet tak, aby ušetřily co nejvíce energie – a jedním z těchto způsobů bylo, že se jim v játrech přestala tvořit kyselina askorbová (vitamin C).

To v té době totiž až tak nevadilo – a nemělo to fatální následky zejména proto, že tyto druhy žily v tropickém či subtropickém podnebí, kde byl po celý rok dostatek jídla bohatého na vitamin C. Přijímali sice méně vitaminu C, než se jim předtím tvořilo v játrech, ale na přežití to stačilo.

Matička příroda to ale tak úplně nedomyslela. Horší to totiž bylo, když se tyto druhy vyvinuly v člověka, který slezl ze stromů, přesunul se do chladnějších oblastí a změnil svoji stravu natolik, že vitamin C již nebyl tou hlavní živinou, kterou během celého roku přijímal.

A pro člověka měl od počátku nedostatek vitaminu C velmi vážné důsledky – odhaduje se, že tento jediný faktor (nedostatek vitaminu C) měl za následek více úmrtí, nemocí a utrpení než jakýkoli jiný faktor v historii člověka. Vědci spočítali, že pokud by se naše játra „umoudřila“ a dokázala by opět produkovat kyselinu askorbovou (vitamin C), za den by ji vytvořila 2000-4000 mg – a během stresového období minimálně 15 000 mg.

Ano, tato čísla jsou ve srovnání s dnešní doporučenou denní dávkou vitaminu C (60-80 mg) skutečně velmi vysoká. Důvod je prostý: dávka 60-80 mg je naprosté minimum pro to, aby většina populace nedostala kurděje, bolestivou krvácivost dásní či mozkovou příhodu. Stačí to ale pro zdravý život? Zodpoví vám to snad tento fakt: i krysa si za den vyrobí více vitaminu C, než vám doporučuje zákon.

Například taková gorila dnes ve svém přirozeném prostředí přijme potravou kolem 4500 mg vitaminu C. Kolik přijmete vy?
Linus Pauling, podle mnohých nejvýznamnější chemik 20. století a dvojnásobný držitel Nobelovy ceny, spočítal již v roce 1970, že vzhledem k ostatním savcům bychom měli přijmout 2,3 až 9,5 gramu vitaminu C denně, společně s B-komplexem. On sám denně užíval kolem 10 g vitaminu C a i přes svůj neuvěřitelný život a mnohá strádání se dožil 93 let.
Dr. Matthias Rath během svého výzkumu zjistil, že ne cholesterol, ale nedostatek vitaminu C (a dalších vitaminů) je hlavní příčinou infarktů a dalších poruch oběhového systému – a příroda mu dává za pravdu: tato onemocnění se u zvířat, která si dokáží vyrobit dostatek kyseliny askorbové, prakticky nevyskytují.

Tato fakta nejsou nová. Mají původ již v roce 1912 a znovu a znovu byla během následujících desítek let vědecky potvrzována. Na základě „mega-dávek“ vitaminu C dokonce vzniklo mnoho účinných léčebných metod. Kdo má tedy prospěch z toho, že dlouhodobý nedostatek vitaminu C vyvolává poruchy různých orgánů, přispívá k ucpání cév, zvyšuje riziko infarktu, …? To si asi lehce domyslíte, když budete své babičce odpočítávat prášky, které si musí před spaním vzít.

Vy se svým zdravím ještě můžete něco udělat – začněte vitaminem C.
Vice na www.drvitamin.cz


Stačí nám méně vitaminu C než krysám? Adresa : http://www.drvitamin.cz
Kategorie: život, zdraví­
Klíčová slova: drvitamin, vitaminy, minerály, vápník, hořčík, přírodní vitaminy,
Uloženo: 03.10.2012
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde