Kojenecká voda nejen pro kojence

Prospěšnost pití čisté vody je obecně známa. Odkud ale pochází a jakými procedurami projde, než se dostane k nám domů, ví už podstatně méně z nás. Jako vodu si kupujete, když do nákupního košíku vkládáte pitnou balenou vodu? Víte, která z nabízených vod je tou nejkvalitnější?

Jakou vodu si vybereme je jen na nás. Kromě pitné vody z kohoutku můžeme vybírat mezi vodami balenými, které dělíme na pitnou balenou vodu, pramenitou vodu, vodu minerální a nejkvalitnější vodu kojeneckou.

* Pitná voda z kohoutku
* Balená voda
* Balená pitná voda
* Pramenitá voda
* Minerální voda
* Kojenecká voda

Pitná voda – voda z kohoutku

Pitná voda u nás pochází z povrchových i podzemních zdrojů. Před konzumací musí být ale upravena, a to různými filtracemi i chemickými procesy. Jedním z nich je například přidání malého množství chloru, aby se odstranily přítomné mikroorganismy a zabránilo se jejich dalšímu množení. Mnoho lidí ale vodu z kohoutku odmítá pro její chuť, která jim nevyhovuje.
Balená pitná voda

Balenou pitnou vodou může být pitná voda z kohoutku, která je za účelem prodeje stočena do lahví. Nemusí tedy pocházet z podzemního zdroje, může být stejně jako pitná voda z kohoutku chemicky upravována a srovnatelná je tedy i její kvalita.

*Pitnou vodou bylo v roce 2010 zásobeno v České republice 9 755 605 obyvatel.
Pramenitá voda

Stolní voda, jak byla někdy dříve nazývána, pochází z podzemního zdroje a je možné ji upravovat, a to metodami usazování, filtrace a provzdušnění, ne ale tak, aby se výrazně změnilo její složení.
Minerální voda

kojenecká vodaZkráceně jí nazýváme minerálkou. Jde o vodu z podzemního zdroje se zvýšeným obsahem minerálních látek, které si naše tělo nedokáže samo vyrobit, ale potřebuje je pro správný vývoj a fungování. Obsah minerálních solí se liší zdroj od zdroje. I minerální vodu je možné upravovat, a to stejnými metodami, jako vodu pramenitou.

„Minerální voda se doporučuje pít maximálně v objemu 0,5 l za den pro dospělého člověka. Konzumace minerálních vod dětmi není vhodná vůbec, pokud není doporučena přímo lékařem,“ dodává Mgr. Kateřina Gálová, výživová specialistka.
Kojenecká voda

Kojenecká voda je jednoznačně tou nejkvalitnější vodou z podzemních zdrojů, která musí splňovat ty nejpřísnější limity. Platí pro ni i přísná pravidla pro úpravu před stáčením. Kojenecká voda nesmí být filtrována či jinak upravována, jedinou povolenou úpravou je přidání CO2 a použití UV záření, což je šetrná a nechemická desinfekce, která neovlivňuje kvalitu vody a nemá žádný negativní vliv na lidský organismus.

„Kojenecká voda je vhodná pro lidi všech věkových kategorií. Pro malé děti odborníci ani nedoporučují podávat jinou než kojeneckou vodu z důvodu obsahu dusičnanů a ostatních pro zdraví nepříznivých látek. Pro přípravu kojenecké stravy není potřeba tuto vodu převařovat, je připravena k okamžitému užití.“

„Kojenecká voda“ a voda „vhodná pro kojeneckou stravu“ není totéž

Na našem trhu se můžete setkat i s balenou vodou označenou jako voda vhodná pro kojeneckou stravu. Takto označená voda mohla projít některou úpravou, která je pro kojeneckou vodu zakázaná. Nemůže být tedy jako kojenecká voda nikdy označena.

„Rozdíl v těchto kategoriích je v tom, že voda označená jako „vhodná pro přípravu kojenecké stravy“ je voda již nějakým způsobem chemicky či fyzikálně upravená. U vody s označením „kojenecká“ si vždy můžeme být jisti, že se jedná o neupravenou čistou přírodní vodu,“ upozorňuje Kateřina Gálová.
Tabulka: dělení vod
voda pitná voda z kohoutku pitná voda balená kojenecká voda balená přírodní minerální voda balená pramenitá voda balená
zdroj povrchový i podzemní povrchový i podzemní podzemní podzemní podzemní
úprava vody povolena povolena pouze přidání CO2 povolena filtrace a přidání CO2 povolena filtrace a přidání CO2
desinfekce povolena povolena jen UV záření povolena ozonizace povolena ozonizace
benefity široké spektrum užití variabilita chutí jistota pro maminky minerály pro zdraví variabilita chutí a perlivosti

*Zpráva o kvalitě pitné vody v ČR za rok 2010, SZÚ, Praha 2011

Text okomentovala Mgr. Kateřina Gálová, výživová specialistka.
Kojenecká voda nejen pro kojence Adresa : http://kojenecka-voda.info/
Kategorie: život, zdraví­
Klíčová slova: kojenecká voda, kojenecká voda balená, minerální voda, pramenitá voda, voda, vod
Uloženo: 02.03.2012
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde