Rostlina schizandra a její účinky

Přirozeným výskytem je oblast Dálného východu, povodí řeky Amur, Sachalin, Kurilské ostrovy, severní oblasti Číny, Japonska a Koreje. Schizandra čínská patří mezi mezi významné medicínské rostliny pokud tímto účelem je možné použít všechny její části, včetně kořenů. Známá je spíše jako ovocná rostlina a nejvíce se využívají její plody. Plodem je bobule umístěna v hroznu, která svým tvarem i barvou připomíná červený rybíz, ale bobule jsou trochu menší. Plody schizandry mají podobně jako jiné bobulové ovoce všestranné využití. O schizandry se také říká, jako o ovoci pěti chutí. Lze je konzumovat čerstvé, sušené, naložené v lihu, připravit povidla, šťávu, kompot, čaj i víno.

Lze je konzumovat čerstvé, sušené, naložené v lihu, připravit povidla, šťávu, kompot, čaj i víno. V lidovém léčitelství plody schizandry obyvatelé Dálného východu využívali jako podpůrný prostředek při celkové fyzické i psychické únavě na posílení organismu. Podpůrný účinek má konzumace plodů schizandry při stimulaci centrálního nervového systému, odstraňování deprese, chudokrevnosti i nízkého tlaku. Působí profylakticky proti infekci horních cest dýchacích a chřipky. Vhodné užívat při chorobách plic. Stimulačně působí na játra, střeva a sekreci žaludečních šťáv. Potvrdily se mírně afrodiziakální účinky. Schizandra má i významné adaptogenní, antimikrobiální, Antirakovinový a protiplísňové působení. Také se potvrdily pozitivní účinky na zvýšení ostrosti zraku za šera.

Pozor, třeba se vyvarovat používání výtažků schizandry při srdečních chorobách (arytmii), vysokém krevním tlaku, nervové předrážděnosti i poruchách spánku! V plodech schizandry se nacházejí především fenolové sloučeniny, z organických kyselin hlavně kyselina citronová, jablečná, a vinná, vitamin C a E, cukry, pektiny, flavonoidy a antokyany. Lze je konzumovat čerstvé, sušené, naložené v lihu, připravit povidla, šťávu, kompot, čaj i víno.

Rostlina schizandra a její účinky Adresa : http://www.osivo-semena.cz/cs/14-exoticke-rostliny
Kategorie: život, zdraví­
Klíčová slova: semena, seminka, rostliny, exoticke rostliny, schizandra
Uloženo: 22.02.2012
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde