Portál o zdraví

Detoxikace organismu

Na poruchu imunitního systému dnes trpí každý třetí člověk. Místo drahých potravinových doplňku využijte sílu přírody. Detoxikace organismu, srovnání metabolismu, zmírnění kyselosti v těle. Tyto kroky (pokud je provedete správně a najednou) vám mohou velmi pomoci a není pak vůbec nutné se tolik omezovat v jídle nebo dokonce hladovět. Půsty jsou pro detoxikaci málo efektivní. Nemusíte hladovět. Pokud zařadíte tyto funkční potraviny do svého jídelníčku možná budete překvapeni. Napomáhají čistit organismus a vaše tělo se bude cítit lépe.

Antioxidanty


Kůra z kopřivy
Skvělý způsob jak detoxikovat organismus je vyzkoušet čajovou kůru z kopřivy. Čaje z kopřivy výborně čistí krev a zbavuje tělo nečistot. Kopřivy jsou k dostání v obchodech nebo si je nasbírejte na jaře před rozkvětem. Pijte tři šálky denně po dobu tří týdnů. V zimě je tato kůra velmi užitečná a pomůže vám nastartovat a povzbudit vám tělo. Poznáte to i na vaši pleti.

Vyzkoušejte osvěžující čerstvé šťávy.

Jeden z nejúčinějších způsob, jak postupně odstraňovat toxické látky z těla, je konzumovat jídla s vysokým obsahem vody. To znamená ovoce a zeleniny. Pokud máte odšťavňovač vyrobte si sami ovocnou nebo zeleninovou šťávu. Čerstvé a neředěné šťávy vás osvěží a dodají vašemu tělu potřené vitaminy, vlákniny a minerální látky. Například šťáva z bílého zelí obsahuje velké množství těchto látek a napomáhá pří střevních problémech a při žaludečních vředech. Bramborová šťáva má zásaditý účinek a můžete ji úžívat při překyselení organismu.

Síla česneku

Česnek oplývá četnými preventivními a léčebnými schopnostmi. Snižuje cholesterol a krevní tlak, posiluje kardiovaskulární systém, potlačuje infekce, posiluje imunitní systém a zmírňuje trávicí potíže například podráždění tlustého střeva. Dokonce dokáže odstranit bradavice. Pokud ze společenských důvodů nemůžete konzumovat syrový, přidávejte jej do vařených pokrmů. Jinou možností jsou česnekové kapsle.

Detoxikace enzymů pomocí grepů

Někteří nemusí grepy kvůli jejich nahořklé chuti. Tu působí chinin, který je však účinnou látkou při léčbě chřipky a společně s vitaminem C tvoří z grepu skvělý lék. Šťáva z grepů výrazně zvyšuje aktivitu jaterních detoxikačních enzymů. Slouží také jako čistič cév – snižuje cholesterol a rozpouští usazeniny. A mnoho žen jistě ocení jeho blahodárný účinek při dietách. Grepy totiž urychlují látkovou přeměnu. Využít se dají i grapefruitová semínka, která působí jako antibiotika.

Křen - výborný čistič organismu

Mezi hlavní přednosti křenu patří jeho hlavně schopnost čistit lidské tělo a ničit bakterie. Pokud máte potíže s astmatem nebo alergii sáhněte po křenu. Pomáhá tělu vyloučit hleny a zprůchodnit tak dutiny. Pokud si nastrouháte křen na kapesníček, zakryjete gázou a potom přiložíte na hruď, zmírníte tak dýchací potíže. Svou popularitu si získal také tím, že tiší revmatické záněty. Co kdybyste jej zahrnuly do svého jídelníčku?

Zdravý zelený nápoj

Studie ukazují ze pravidelné pití zeleného čaje snižuje výskyt srdečních onemocnění, cévních mozkových příhod a rakoviny. Lístky zeleného čaje neprocházejí (oproti černému čaji) fermentací a tak si uchovávají všechny antioxidační látky. Využívejte ochranných účinků zeleného čaje i vy a vypijte denně dva až čtyři šálky.

Výrobky se zvýšeným obsahem vlákniny

Ovesné vločky a další produkty z ovse by měli být součástí vašeho jídelníčku nejlépe každý den. Výrobky z ovse obsahují velmi účinnou složku beta-glukany a jsou výborným zdrojem vlákniny, díky tomu snižují hladinu cholesterolu v krvi. Obsahují také kvalitní rostlinné bílkoviny a nenasycené mastné kyseliny.

Nejstarší funkční potraviny

To jsou kysané mléčné výrobky s obsahem probiotických mikroorganismů. Jogurty, kefíry nebo acidofilní mléka (nejlépe bez přídavku cukru) patří k nejvýhodnějším složkám stravy. Pomáhají harmonizovat funkci střev. Jsou také vlákninu ve formě inulinu.

Brokolice, kapusta a zelí

Obsahují velké množství vitaminu C a vlákniny ale také vynikají svými protirakovinnými účinky. Ty jsou dány přítomností sulforafanu. Spolu s květákem, ředkví silně podporují detoxikační mechanismy organismu. Nejlepší je konzumovat ji v syrovém stavu. Pokud zeleninu chcete tepelně upravit nejlépe je jí uvařit. Naše trávicí ústrojí je přizpůsobeno na konzumaci potravy v syrovém, neupraveném stavu, proto jeli to možné jezte ji syrovou.

Lněné semínka

Věděli jste, že lněná semínka jsou velmi vhodná při snižování nadváhy? Kromě vysokého obsahu bílkovin poskytují ohromné množství vlákniny a nenasycené mastné kyseliny typu a-3. Přídavek lněného semínka snižuje dokonce glykemický index pokrmů. K dostání jsou lněná semínka jako taková ale dají se koupit také speciální suchary s lněnými semínky. Nejlépe je když je pomelete.

Skvělá pohanka

v dřívějších dobách se pohanka konzumovala častěji než dnes. A díky tomu měli lidé nižší výskyt nemocí cév dolních končetin (křečových žil). Pohanka obsahuje látku zvanou rutin, která pomáhá udržovat pevnost a pružnost cévních stěn.

Je mnoho způsobů ozdravení organismu. Nepodceňujte jeden z nich - kvalitní stravování. Vyzkoušejte sílu některých z těchto skvělých potravin, které jsou chutné, zdravé a navíc vám pomohou přečistit váš organismus.
Portál o zdraví Adresa : http://www.ordinace-lekarny.cz
Kategorie: život, zdraví­
Klíčová slova: Lékárny, léky, vitamíny, ordinace, léčba, bolesti, nemoci
Uloženo: 13.04.2010
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: 1

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde