Kontaktní čočky

Měkké kontaktní čočky jsou jedním z nejvýznamnějších vynálezů, kterými přispěla naše republika do 20. století. Vynálezcem byl Otto Wichterle, od jehož narození uplyne v roce 2013 právě 100 let. A právě v tomto roce dojde i k vydání zlatých pamětních mincí, na níž bude tento vynikající vynálezce zobrazen. Zajímavostí je i to, že k výrobě sloužila dětská stavebnice Merkur, na kterou i já rád vzpomínám.

Jak začít?
Hlavním předpokladem pro nošení kontaktních čoček je zhoršený zrak. Ovšem i "zdraví" smrtelníci mohou nosit kontaktní čočky - barevné.
Takže vidíte špatně, pravděpodobně nosíte brýle. A z nějakého důvodu jste se rozhodli, že začnete nosit kontaktní čočky. První krokem bude návštěva očního lékaře, buď v poliklinice, či optice. Přeměří vám zrak, navrhne vhodné kontaktní čočky, a naučí vás nasazování a sundavání. Nějakou dobu se v nich projdete a uvidíte, jestli a jak vidíte.
Denní kontaktní čočky, jak už jejich název vypovídá, jsou určeny pro nošení po dobu jednoho dne. Takže ráno vezmete nový pár, večer vyhodíte, a tak stále dokola. Jaké toto má výhody a nevýhody?
Začnu výhodami - vaše oči budou spokojenější, navíc i zdravější, neboť zkrácením cyklu výměny se výrazně snižuje riziko komplikací spojených s nošením kontaktních čoček. A jednodenní cyklus je skutečně nejkratší možnou variantou. Jedná se i o vhodný způsob nošení pro ty, kteří nenosí čočky pravidelně - např. pro sportovce. Navíc při sportu, ale i zcela běžných aktivitách se může stát, že kontaktní čočku ztratíte. A náklady na jednodenní čočku jsou v porovnání s např. měsíční vskutku zanedbatelné. Odpadají také náklady na čistící roztoky a případně pouzdra. A nevýhody? Napadá mě pouze cena.
Denní kontaktní čočky mají svoji periodu často obsaženou v názvu – mezi nejčastěji prodávané výrobky patří např. 1-Day Acuvue, Focus Dailies nebo SofLens Daily Disposable.

Čtrnáctidenní kontaktní čočky jsou ideální volbou pro zájemce o zdravý způsob nošení čoček, pro které jsou jednodenní kontaktní čočky příliš nákladné. Po dobu 2 týdnů se na čočkách neusadí tolik nečistot jako na čočkách s delší dobou výměny. Jakmile uvidíte na krabičce kontaktních čoček značku Acuvue, jedná se o čtrnáctidenní kontaktní čočky. Ne že by se jednalo o nějaké synonymum pro 14 dnů, jedná se o název výrobku od společnosti Johnson & Johnson, žádný jiný výrobce se do této kategorie čoček příliš nehrne.
Měsíční kontaktní čočky jsou v současné době v ČR nejčastěji používaným druhem kontaktních čoček. Důvody jsou jednoznačné - jedná se o ekonomicky nejoptimálnější řešení. Pro oči se však nemusí jednat vždy o nejlepší řešení. Ve vyspělých zemích EU a v USA je jejich podíl nižší, zde roste podíl 2týdenních a denních kontaktních čoček.
Výrobců i značek naleznete v této kategorii mnoho, mezi nejznámější patří např. Air Optix, SofLens 59 nebo např. Biofinity.
Roztoky na kontaktní čočky slouží k péči o kontaktní čočky. Jejich funkcí je čištění, dezinfekce, oplachování, uchovávání a zvlhčování kontaktních čoček. Nositelé denních čoček je nepotřebují, ale my ostatní nositelé ano.
Existují 2 druhy roztoků - nejrozšířenější jsou víceúčelové roztoky, druhým druhem jsou peroxidové roztoky. Ty poznáte na první pohled dle pouzdra, které se podobá kalíšku na kinofilm, pro ty mladší odchované digitálním fotoaparátem bych ho přirovnal k malému paňáku. Neklamným znamením je také nálevka roztoku, která bývá červená.
Na trhu existuje velké množství roztoků, doporučuji ReNu, Solocare, nebo např. Horien (www.horien.cz), který nabídne velmi dobrou kvalitu při mnohem nižší ceně, a jako bonus i krásné růžovo modré pouzdro.
Barevné kontaktní čočky
Mírné zabarvení, většinou do modra, usnadňuje nositelům lepší manipulaci s čočkou. Toto zabarvení je viditelné jen mimo oko, při nasazení čočky ho nositel vůbec nevnímá. Skutečně barevné čočky jsou však o něčem jiném, lze je zakoupit ve dvou provedeních:
Krycí - jak už název vypovídá, krycí barevné čočky překryjí vaši původní barvu. Jsou tedy vhodné pro ty, kteří mají tmavé oči, nebo pro ty, co chtějí výraznější změnu.
Tónovací - zvýrazní původní barvu očí nebo ji rozjasní.
Nikdy však nedojde k úplnému překrytí originální barvy oka, výsledek tedy vždy vzniká složením barvy oka a čočky. Střed barevné kontaktní čočky je z důvodu dobrého vidění vždy čirý, barevné jsou okraje.
Barevné kontaktní čočky se vyrábí jak denní (např. FreshLook one-day color), čtrnáctidenní (Acuvue 2 Colours) nebo měsíční (např. Focus Softcolors nebo FreshLook).
Něco na závěr
Všechny popsané výrobky, ale i mnohem víc, naleznete na stránkách www.top-cocky.cz, navíc při nákupu kontaktních čoček nad 1.200,- Kč obdržíte dárek – cestovní balení roztoku, uživatelé denních kontaktních čoček zvlhčující kapky. Navíc za svůj nákup obdržíte i věrnostní body, které při dalším nákupu můžete vyměnit za některý z nabízených hodnotných produktů. Těšíme se na váš nákup!






Kontaktní čočky Adresa : http://www.top-cocky.cz
Kategorie: život, zdraví­
Klíčová slova: kontaktní čočky, levné, roztoky, barevné kontaktní čočky
Uloženo: 12.12.2009
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde