Meningokok a vše o něm

Meningokok je velmi nebezpečná bakterie, která postihuje nejčastěji malé děti a pokud nenastane okamžitá léčba, může vést k úmrtí. Rozvoj tohoto onemocnění bývá poměrně rychlý. Na těchto stránkách se dozvíte veškeré informace, které byste měli vědět o bakterii, která nese jméno meningokok a jeho očkování.
Meningogkok je velmi závažné onemocnění, který je vyvolaný bakterií Neiseria meningitis. Můžeme mít několik typů meningokoka. Mezi typy patří typ A, B, C. U nás v České republice se nejvíce vyskytuje typ B a C. Velkým problémem je to, že některé formy meningokoka jsou tak nebezpečné, že mohou způsobit úmrtí jedince. Někteří lidí mají běžně meningokoka v sobě a nemusí jim dělat žádné obtíže, avšak jsou přenašeči onemocnění. Příznaky onemocnění se projeví až u jiných jedinců. Rizikové skupiny jsou: Děti, Dospívající lidé, Jedinci s oslabeným imunitním systémem. Velmi často nemocní děti, kteří nastupují do školky a jsou v novém kolektivu. Dále se velmi často šíří meningokok u mladistvích na diskotékách při bližším kontaktu, například při líbání.

Prevence


Prevence je velice důležitá. Základ pro prevenci je očkování. Avšak očkování neúčinkuje proti typu B. U nás v České republice jak bylo řečeno, se totiž vyskytuje pouze typ B a C. Očkování není hrazeno pojišťovnou, člověk si jej musí hradit sám. Očkování snižuje riziko nákazy meningokokem. Pokud člověk se dostane do kontaktu s meningokokem, bere preventivně penicillin.

Očkování


Očkování meningokok mohou podstoupit již děti od 2 měsíců, adolescenti a dospělí. Vakcína by měla zajistit ochranu až na 10 let. Cena vakcíny se pohybuje od 700 – 900 Kč. Některé zdravotní pojišťovny přispívají na očkování. Ročně na meningokokovou infekci onemocní zhruba kolem 100 dětí a 10% z nich na meningokoka zemře. V dnešní době bylo vyvinuto několik očkovacích látek. V poslední době vzniklo očkování proti rakovině děložního čípku, dále je možno se očkovat proti žloutence a existuje i očkování proti chřipce. Onemocnění meningokokem se projevuje jako zánět mozkových blan neboli meningitida. Onemocnění je doprovázeno vysokými teplotami, sepsí a může dojít i k šoku a na konec k úmrtí jedince.
Meningokok a vše o něm Adresa : http://meningokok.aspone.cz/
Kategorie: život, zdraví­
Klíčová slova: meningokok, příznaky meningokoka, meningokok typu B, menongokok očkování
Uloženo: 28.08.2009
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: 1
Hodnocení webu: 2

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde